Digitaliseringen må ikke knægte borgernes frihedsrettigheder

Infrastruktur

15/10/19 9:45

Per Roholt

Lovgivningen er ofte en hæmsko, når et nyt, stort offentligt it-system skal håndtere alle særtilfælde i loven.

Vi er reelt oppe mod 100 års politisk arv, som man prøver at løse med den nye teknologi. Derfor bør enhver lov have en udløbsdato, så det fra starten er indbygget i den, at den skal gås efter i sømmene med jævne mellemrum.

Ved gennemsynet kan loven så enten afskaffes eller justeres, så den igen afspejler det aktuelle behov i samfundet og skruet sådan sammen, at der er taget hensyn til, hvordan opgaverne kan løses bedst muligt med de til den tid eksisterende teknologiske muligheder.

Når offentlige IT-opgaver fremover sendes i udbud, skal det desuden være et krav, at det kun er de 80% mest almindelige situationer, det nye system skal kunne håndtere.

Ny teknologi skal anskues som et hjælpemiddel og ikke som en fuldstændig erstatning for menneskelig involvering. For når det omvendt er et krav, at teknologien skal løse 100% af de situationer, der kan opstå, bliver IT-løsningen rasende dyr at udvikle og drive.

Kig mod Storbritannien

For alle grene af den offentlige sektor gælder det, at udbudsprocesser i udgangspunktet bliver gennemført med henblik på compliance og meget sjældent med henblik på at få det bedste produkt til den bedste pris.

Det er selvsagt ret uhensigtsmæssigt, hvis formålet er bedre og billigere velfærd. Ligeledes kunne en ret stor del af ressourcerne på offentlige udbud i fx EU-regi bruges smartere end på nidkært at overholde kravene, der er beskrevet af udbudsloven.

Det er ikke optimalt, at Danmark håndhæver udbudsloven i forhold til EU-udbud så rigidt, som tilfældet er i dag, hvor Danmark generelt set håndhæver loven meget strengere, end andre EU-lande gør.

Eksempler på en anden måde at håndhæve loven på er i Storbritannien, hvor man har anvendt en helt anden tilgangsvinkel til IT i staten. Den britiske tilgang tager sit udgangspunkt i, at man in-sourcer dele af udviklingen fra leverandørerne til staten selv, hvortil man har opnået bedre resultater, da man så også har fået de rette kompetencer på plads samt ejerskab over IT-løsningerne og den underliggende kode.

Læs artikel på SamfundsDesign: Offentlige it-løsninger skal være et tilvalg

Frihedsrettigheder vigtigere end masseovervågning

I takt med at vi som borgere bliver mere forbundne med internettet – personligt og på vores arbejdsplads – efterlader vi flere og flere dataspor.

Man er derfor nødt til at skelne klart mellem offentlige og personlige data, ligesom det er vigtigt at sikre, at staten ikke krænker vores grundlæggende frihedsrettigheder i form af en systematisk IT-overvågning. Borgernes grundlovssikrede rettigheder må ikke krænkes af myndigheder gennem masseovervågning og lignende, som IT muliggør.

Danmark bør implementere Dataforordningen (GDPR) så ordret som muligt ud fra den vision, som EU har formuleret i forordningen. Det skal fx ikke være muligt for ministre eller andre folkevalgte eller embedsmænd at kunne give samtykke om anvendelse af data videre til tredjeparter, ej heller tredjeparter inden for den offentlige sektor.

Ja, faktisk bør den offentlige sektor fremadrettet helt anskue data, der anvendes om borgerne, som borgernes egne data. Som borgernes ejendom.

Og det offentlige må naturligvis ikke anvende de indsamlede data til et andet formål, end de oprindeligt blev indsamlet til uden borgernes forudgående samtykke.

Tilmeld dig EG's nyhedsbrev

Læs artikel på SamfundsDesign: Vidste du det om de 10 it-ordførere?

Læs artikel på SamfundsDesign: Digitalisering skal løse problemer – ikke skabe dem

Læs mere på EG: Se vores tema om servicedesign

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.