Foto: Steen Brogaard

Kritikken hagler ned over Støjberg: "Urigtig og misvisende"

Mandag er Inger Støjberg igen centrum for et stormvejr.

Mandag detoneres noget af en bombe i dansk politik. 

Klokken 10 overleverede Instrukskommisionen sin første delberetning til Justitsministeren, der hereftrer sendte den til Folketinget. Kommisionen har gravet sig ned i sagen om daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs instruks om, at mindreårige asylansøgere skulle holdes adskilt fra deres ægtefæller i Danmark. 

Kommissionen har fået til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb. Mandag leverede de den første beretning, der kredser om Inger Støjbergs håndtering af sagen. 

Og her taler Instrukskommissionen med store bogstaver. 

Udtaler hård kritik

Instrukskommisionen finder, at instruksen - der blev givet 10. februar 2016 - var klart ulovlig. Det skriver kommissionen i delberetningen. 

Derudover slår Instrukskommissionen også fast, at Inger Støjberg har givet urigtige oplysninger til Folketinget. 

"Den beskrivelse af ordningen, som blev givet under samrådet, fremgik af talepapiret og beredskaberne og var således udarbejdet af embedsværket. Uanset dette har kommissionen fundet, at Inger Støjberg ikke kan have været i tvivl om, at hendes beskrivelse under samrådet af den ordning, der den 10. februar 2016 blev fastlagt i pressemeddelelsen, var urigtig og misvisende."

Også et billede af fire reddede piger, har vakt opsigt. 

"Den urigtige og misvisende beskrivelse af disse forhold blev senere gentaget i flere folketingsbesvarelser og efterfølgende samråd. Kommissionen har desuden fundet, at Inger Støjbergs omtale af fire piger, som var blevet ”reddet”, var misvisende og med til at tegne et billede af ordningens virkning, som omstændighederne i sagerne ikke gav grundlag for," skriver Instrukskommisionen. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.