Foto: Steen Brogaard

Kritikken hagler ned over Støjberg: "Urigtig og misvisende"

Mandag er Inger Støjberg igen centrum for et stormvejr.

Mandag detoneres noget af en bombe i dansk politik. 

Klokken 10 overleverede Instrukskommisionen sin første delberetning til Justitsministeren, der hereftrer sendte den til Folketinget. Kommisionen har gravet sig ned i sagen om daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs instruks om, at mindreårige asylansøgere skulle holdes adskilt fra deres ægtefæller i Danmark. 

Kommissionen har fået til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb. Mandag leverede de den første beretning, der kredser om Inger Støjbergs håndtering af sagen. 

Og her taler Instrukskommissionen med store bogstaver. 

Udtaler hård kritik

Instrukskommisionen finder, at instruksen - der blev givet 10. februar 2016 - var klart ulovlig. Det skriver kommissionen i delberetningen. 

Derudover slår Instrukskommissionen også fast, at Inger Støjberg har givet urigtige oplysninger til Folketinget. 

"Den beskrivelse af ordningen, som blev givet under samrådet, fremgik af talepapiret og beredskaberne og var således udarbejdet af embedsværket. Uanset dette har kommissionen fundet, at Inger Støjberg ikke kan have været i tvivl om, at hendes beskrivelse under samrådet af den ordning, der den 10. februar 2016 blev fastlagt i pressemeddelelsen, var urigtig og misvisende."

Også et billede af fire reddede piger, har vakt opsigt. 

"Den urigtige og misvisende beskrivelse af disse forhold blev senere gentaget i flere folketingsbesvarelser og efterfølgende samråd. Kommissionen har desuden fundet, at Inger Støjbergs omtale af fire piger, som var blevet ”reddet”, var misvisende og med til at tegne et billede af ordningens virkning, som omstændighederne i sagerne ikke gav grundlag for," skriver Instrukskommisionen. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.