Jonatan Spang er vært på DR-programmet Tæt på sandheden. Foto: Fredrik Sundbye / DR.
Jonatan Spang er vært på DR-programmet Tæt på sandheden. Foto: Fredrik Sundbye / DR.

DR-programvært i modvind efter Mette Frederiksen-indslag: “hæslig og uetisk”

Kultur

24/2/21 9:26

Theis

Det er ikke alle, der er fan af komikerens humor.

I det seneste afsnit af DR-programmet Tæt på sandheden er der en sketch, hvor Mette Frederiksen og Dan Jørgensen optræder.

Eller. Det gør de ikke. Men det ligner, at de to politikere står sammen i et køkken, hvor et kamera er klar til at filme Mette Frederiksen, der viser hjemmebag frem.

Der er gjort brug af en deepfake-teknologi, der får det til at ligne, at de to skuespillere er Dan Jørgensen og Mette Frederiksen. Selvom sketchen er satire, så har det fået journalist Kristian Lindberg til at kritisere programmet, hvor Jonatan Spang er vært.

“Deepfakede scener med virkelige personer er en hæslig og uetisk digital forurening af vores verden. I værste fald fører det til en form for ligegyldighed over for sandhedsværdien ved personers udsagn. Jeg synes ikke, at et public service-medie som DR bør lægge platform til det,” skriver Kristian Lindberg i en klumme i Berlingske.

Det er satire

Kritikken preller af på værten Jonatan Spang. Han understreger over for Berlingske, at redaktionen bag programmet har gjort sig overvejelser, før de anvender teknologien. Men fordi det fremstår tydeligt, at det reelt ikke er Dan Jørgensen og Mette Frederiksen, der optræder i køkkenet, så er det okay. Blandt andet bruger skuespillerne deres egne stemmer.

Hvis du har lyst til at se klippet, der fik Kristian Lindberg til tasterne, så kan du se det herunder:

Klippet

Annonce