Selvom russerne ikke var med til Eurovision, afholder det dem ikke i at have en holdning til resultatet. Foto: Shutterstock
Selvom russerne ikke var med til Eurovision, afholder det dem ikke i at have en holdning til resultatet. Foto: Shutterstock

Russerne raser mod Eurovision: "Ukraine skal diskes!"

Kultur

16/5/22 4:07

Jens Asbjørn Bøgen

Til trods for, at Rusland var udelukket fra at deltage ved det Eurovision 2022, kræver flere russiske medier nu, at vinderne bliver diskvalificeret.

Selvom Rusland ikke var med ved årets internationale Melodi Grand Prix, forhindrer det dem ikke i at have en holdning til resultatet.

Søndag vågnede russerne op til nyheden om, at det ukrainske bidrag - gruppen Kalush Orchestra - havde vundet Eurovision 2022 med rekordstor margin. Og det er bestemt ikke faldet i de russiske mediers smag. Det skriver DR.

Det russiske medie KP.ru skriver blandt andet, at sejren var ufortjent, at Ukraines sang var uoriginal, og at gruppen burde diskvalificeres for at komme med politikske budskaber på scenen - noget, deltagere før er blevet udelukket fra konkurrencen for at gøre.

"Hjælp Ukraine, hjælp Marioupol, hjælp Azovstal nu!"

Budskabet, som mediet henviser til, kom umiddelbart efter Kalush Orchestras første optræden i løbet af Eurovision. Her rakte forsangeren, Oleh Psiuk, nemlig en arm i vejret og sagde følgende ind i mikrofonen:

"Hjælp Ukraine, hjælp Marioupol, hjalp Azovstal nu!"

Marioupol er en havneby, der den seneste måned har været en af de mest intense kamppladser i Ukraine. Azovstal er et nedlagt stålværk, som hundredevis af civile og ukrainske soldater har forskanset sig i.

Og imens andre russiske medier holder sig til helt nøgternt at konstatere, at det var Ukraine, der løb med sejren, er KP.ru ikke alene om at kritisere arrangørerne af Eurovision.

Læserne af russiske medier kan blandt andet læse, at "Eurovision skamfuldt har overgivet sig til Ukraine", og at både Ukraine og Eruopa er i "ruiner", som det nationalistiske medie, Tsargrad, skriver.

Ekspert: Udelukkelse bliver vinklet som russofobi

Yevgeniy Golovchenko forsker i russisk politik og sociale medier på Københavns Universitet, og han brugte sin søndag på at læse sig igennem hele den russiske dækning af Eurovision.

"De medier, der nævner Ukraines sejr, mener ikke, de har fortjent den, fordi sangen var for dårlig og kedelig til normalt at vinde. Samtidig nævnes det også mange steder, at den burde diskvalificeres på grund af politiske budskaber," siger eksperten til DR.

I de fleste medier nævnes der ikke et ord om, hvorfor Rusland overhovedet var udelukket fra årets sangkonkurrence. Og kun meget få skriver noget om, at de andre deltagende nationer støtter Ukraine og dets folk:

"Her til morgen (søndag, red.) har jeg kun kunnet finde én avis, der skriver, at de andre nationers juryer og befolkning støtter Ukraine. Den detalje forsvinder tit, ellers så dækker de mere ekstreme russiske medier den manglende deltagelse ind under en generel russofobi i Europa," forklarer Golovchenko til DR.

Hadet til Eurovision startede med den skæggede dame

Generelt har den russiske holdning til Eurovision ændret sig markant det forgangne årti. Særligt da en hvis skægget dame fra Østrig vandt konkurrencen i 2014.

Da drag-kunstneren, Conchita Wurst, vandt med sangen "Rise Like a Phoenix", blev det nemlig set som en stor sejr for LGBTQ+-rettigheder i Europa og verden generelt.

Noget der i den grad faldt russerne for brystet. Faktisk blev det diskuteret, om Rusland overhovedet skulle fortsætte med at være en del af konkurrencen i det "moralsk korrupte vesten."

"De mere ekstreme synspunkter i russiske medier om Eurovision i denne omgang ligger i forlængelse af, hvordan man har set på Eurovision de seneste otte år," forklarer Golovchenko til DR og fortsætter:

"De nationalistiske russiske medier synes, at Eurovision er noget klovneri og et freakshow, der bliver sat i et stærkt homofobisk perspektiv."