Valgplakaterne er på vej ... Foto: Wikimedia Commons, News Oresund, CC BY 2.0
Valgplakaterne er på vej ... Foto: Wikimedia Commons, News Oresund, CC BY 2.0

Hvor er valgplakaterne? Her er forklaringen

Lovgivning

06/10/2022 08:49

J. Bøgen

Men du kan være ganske sikker på, de snart dukker op.

Valg = plakater overalt i bybilledet.

Men hvorfor er der så gået næsten et døgn, siden Mette Frederiksen (S) udskrev valg, uden at der er dukket nogen af de famøse plakater op?

Det skyldes såmænd nogle helt særlige regler.

Et spørgsmål om lørdage

Statsministeren udskrev valg til afholdelse tirsdag d. 1. november. Der er altså små 4 uger til. Hvis hun i stedet havde udskrevet valg til d. 28. oktober, havde man nok næppe kunnet finde en bar lygtepæl noget sted i de danske byer.

For loven siger nemlig, at der først må hænges valgplakater op tidligst den fjerde lørdag før et valg. Der er 4 lørdage til valget (d. 8., 15., 22. og 29. oktober), og den fjerdesidste lørdag er dermed d. 8. oktober - altså nu på lørdag.

Så hvis du er ude af huset lørdag omkring middag, kan du være ganske sikker på, du ser masser af aktivitet ved både lygtepæle, hegn og alle mulige andre steder. Plakaterne må nemlig hænges op fra kl. 12, så allerede lørdag aften vil der uden tvivl være massevis af politikeransigter rundt om i bybilledet.

Hvornår skal de så ned?

Efter valget må plakaterne maksimalt blive hængende i 8 dage. Så når tømmermændene har lagt sig efter valgfesten, har de frivillige altså lidt mere end en uge til at stikke ud i novemberkulden og få plakaterne fjernet.

Hvis en plakat ikke bliver fjernet inden for den lovpligtige tid, resulterer det i bøder, der betales af partikassen. Ikke ligefrem en rar udsigt for partierne, da kisterne nok er drænet ganske betragteligt efter den andenlængste valgkamp i nyere tid.

Mest Læste

Annonce