Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nu skal alle fjerkræ være under tag og bag hegn

Lovgivning

24/11/2022 09:41

Redaktionen

Trusselsvurderingen er hævet to gange i november og er nu "høj".

Der bliver ikke noget med fritgående høns på den frostbidte jord lige foreløbig.

Risikoen for fugleinfluenza er nu så overhængende, at Fødevarestyrelsen hår pålagt alle fjerkræsavlere og -ejere, at holde deres høns, gæs, kalkuner og hvad der ellers findes bag hegn og under tag.

Faktisk har Fødevarestyrelsen to gange i november skruet op for trusselvurderingen i forhold til fugleinfluenza, så fra at have startet måneden på "lav", er den nu røget op på "høj".

Ændringen kommer fordi myndighederne i EU's medlemslande i første halvdel af november har fundet højpatogen fugleinfluenza i mere end 70 besætninger og mere end 120 vilde i Europa.

Den meget smitsomme fugleinfluenza kan give meget alvorlige symptomer hos fugle, blandt andet, diarré, øjenbetændelse, problemer med vejrtrækning og en høj dødelighed. Kun i sjældne til​​​​​fælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ.

"Alene i år har der været otte tilfælde af fugleinfluenza i besætninger i Danmark, senest i en hobbybesætning i Sønderjylland og på en større kalkunbesætning på Vestsjælland," fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen.

Hun fortæller videre, at der har været mange fund af fugleinfluenza i vilde fugle rundt om i Europa, og derfor vurderer man, at smitten kan sprede sig hurtigt til både besætninger og blandt vilde fugle.

"Af hensyn til dyrevelfærden og eksporten, indfører vi derfor nu en række skærpede krav til både hobbyavlere og professionelle fjerkræfolk," forklarer hun.

At risikoen for fugleinfluenza nu er høj, betyder at fugle og fjerkræ fra og med den 23. november skal holdes under tag og bag hegn, og dermed ikke kan være ude i det fri.

Kravet gælder de fleste fuglehold både hobbyhøns i baghaven og store professionelle farme.

Dyrskuer og udstillinger er også forbudt fra den 23. november.​

Der er dog nogle enkelte undtagelser til de skærpede krav.

Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er u​​ndtaget fra kravet om indelukning og overdækning. Det gælder også for mindre farme med prydfugle fx påfugle og papegøjer.

Læs om reglerne og undtagelserne for kravene om indelukning/overdækning her

Mest Læste

Annonce