Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny lov vedtages: Nu skærpes kravene til arbejdstagernes boliger

Lovgivning

03/2/21 9:45

Theis

Ny lov skærper krav til boligens indretning og myndighedstilsyn, når arbejdsgivere stiller bolig til rådighed for deres ansatte.

Et flertal i Folketinget har netop vedtaget ny lov, der skal forebygge smitte med covid-19, når arbejdsgivere stiller bolig til rådighed for ansatte. Baggrunden for loven er det bekymrende smittetryk, som gør det nødvendigt at tage en række yderligere greb i brug for at inddæmme de alvorlige konsekvenser af spredningen med covid-19 i det danske samfund. Bag loven står et bredt flertal bestående af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.

”Vi står som samfund i en særlig situation, som kræver særlige tiltag. Vi ved, at boligforhold har betydning for smittespredning blandt beboerne, som også kan bringe smitte videre til kollegaerne på landets arbejdspladser og i samfundet generelt. Vi må derfor gøre, hvad vi kan for at mindske denne form for smittespredning”, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

Flere eksempler på smitteudbrud

Han henviser til, at der har været flere eksempler på smitteudbrud på bl.a. slagterier og byggepladser, hvor ofte udenlandsk arbejdskraft er blevet indkvarteret af deres arbejdsgivere.

Lovforslaget er udarbejdet i samarbejde med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, som bl.a. udtaler:

”Det er afgørende, at vi får styr på smitten. Først og fremmest af hensyn til folkesundheden, men også fordi kontrol med coronaen er forudsætningen for, at vores økonomi og arbejdsmarked kan komme på ret kurs. Derfor har vi bl.a. skærpet testkravene til vandrende arbejdskraft. Ligesom der også skal være styr på boligforholdene, så man ikke smitter hinanden, som vi har eksempler på blandt medarbejdere, der er indkvarteret sammen af deres arbejdsgiver. Det skal vi undgå, så vi kan holde gang i vores økonomi, hvor vi kan, uden at gå på kompromis med sikkerheden”.

Nye minimumskrav

Med den nye lov vil der blive fastsat en række minimumskrav til de boliger, en arbejdsgiver stiller til rådighed for sine ansatte. Det vil bl.a. være krav om afstand og instruktion i rengøring.

Arbejdsgiver skal udarbejde en plan for indkvarteringen af de ansatte, der bl.a. skal indeholde oplysninger om boligens størrelse, antallet af beboere, og instruks i rengøring. Arbejdstilsynet vil i forbindelse med de almindelige tilsyn på arbejdspladser gennemgå den udarbejdede plan. Hvis planen ikke er udarbejdet eller mangelfuld, kan Arbejdstilsynet underrette bopælskommunen, der kan foretage et tilsyn i de enkelte boliger. Kommunen vil på baggrund af tilsynet kunne påbyde, at boligforholdene bringes i overensstemmelse med lovens krav, og i yderste konsekvens påbyde, at de ansatte midlertidigt flyttes til en anden bolig.

Gælder indtil sommer

Loven træder i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende og vil gælde frem til og med 30. juni 2021. I de første 14 dage efter vedtagelsen vil Arbejdstilsynet kun vejlede om de nye regler. Det er for at give arbejdsgiverne tid til at omstille sig til de nye krav.

Man kan finde kravene til indkvartering og en skabelon til plan for boligforhold på Arbejdstilsynets hjemmeside: at.dk.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.