Der har ikke været foretaget bilsyn i Grønland siden 1999. Foto: Shutterstock
Der har ikke været foretaget bilsyn i Grønland siden 1999. Foto: Shutterstock

Sidst sket i 1999 - hos Danmarks broderfolk bliver biler ikke synet

Lovgivning

09/8/22 8:07

Jens Asbjørn Bøgen

Men det skal der laves om på nu.

Terrorangrebet mod World Trade Center var ikke sket endnu.

Finanskrisen var årevis væk.

USA havde endnu ikke haft andet end hvide præsidenter.

Danmark havde aldrig haft en kvindelig statsminister.

Og det var her, den sidste bil blev synet i Grønland.

Hos vores broderfolk i nord er der nemlig ikke nogen lov om, at biler skal gennemgå periodiske syn for at sikre, at de fungerer, som de skal, og det betyder, at der ikke er blevet synet en bil i Grønland siden 1999.

Det er altså 23 år siden.

Men nu vil man indføre en lignende lovgivning om bilsikkerhed, som den vi har i Danmark. Det skriver det grønlandske medie, Sermitsiaq.

I gang med at finde model

Transportminister, Trine Bramsen (S), er i Grønland, og det er i den forbindelse, at hun under et møde med den grønlandske naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur (svarer i store træk til transportminister), Erik Jensen, er blevet enig med den grønlandske politiker om at arbejde frem mod en model for bilsyn i fremtiden.

"Mens biler i Danmark bliver kaldt til syn med passende intervaller, er der i Grønland ikke nogen regler for syn. Efter et møde torsdag mellem transportminister Trine Bramsen og naalakkersuisoq Erik Jensen er der enighed om at indføre bilsyn i Grønland," lyder det i en pressemeddelelse.

Ministrene besluttede desuden at oprette et dansk-grønlandsk samarbejdsudvalg omkring færdselsområdet på ministerniveau. Der er aftalt årlige statusmøder for at sikre fremdrift på området. Det skal sikre et tættere samarbejde og koordination omkring færdselsregler, står der i meddelelsen.

Annonce