Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Se listen: Disse 19 ting bør du ikke opbevare i køleskabet

Mad og drikke

27/07/2024 14:46

J. Bøgen

Der er vist nogle danske hjem, der lige skal have omorganiseret deres madvarer ...

Vi er vant til at lægge madvarer i køleskabet. Det er jo trods alt ved de lave temperaturer, at maden holder sig frisk og god længst tid, ikke?

Forkert! I hvert fald i nogle tilfælde.

For der er ingen tvivl om, at varer som kød og mejeriprodukter skal opbevares på køl, men der er faktisk en hel del madvarer, du ikke behøver at opbevare i køleskabet - ja, det kan faktisk være direkte ødelæggende for både madens smag og friskhed, hvis du gør det.

Engelsk sauce og sojasauce

Begge saucer er kendetegnet ved at være meget stærke, og de skal helst ikke opbevares på køl - i hvert fald ikke, hvis de stadig er uåbnede.

Mange af denne type saucer, som ofte har store mængder chili i sig, har også et højt indhold af eddike og sukker, og det gør dem velegnede til at opbevare i et køkkenskab i stedet for køleskabet.

Sæt dem et mørkt sted, for eksempel inde bagerst i et af skabene.

Honning og sirup

En ting er, at du ikke behøver at opbevare honning på køl, men det er faktisk en direkte dårlig idé at gøre det.

Den bliver nemlig bedre af at stå et sted ved stuetemperaturer, fordi det forhindrer krystallisering af sukkeret, ligesom det også forhindrer gæring over tid.

Du skal dog stadig opbevare både honning og sirup mørkt, tørt og køligt - bare ikke så koldt som i køleskabet.

Peanutbutter og Nutella

Peanutbutter kan sagtens holde sig god i op til tre måneder, når det opbevares i et køkkenskab i stedet for på køl.

Hvis du ikke spiser det så ofte, anbefales det dog, at du sætter glasset i køleskabet, hvis tre-måneders-dagen er passeret.

Ejeren af Nutella-brandet, Ferrero Food service, anbefaler direkte at opbevare deres ikoniske hasselnøddecreme ved en temperatur mellem 18 og 24 grader.

Marmelade og syltetøj

Ifølge Tørsleffs, som laver produkter til syltning, kan hjemmelavet marmelade og syltetøj faktisk holde sig i helt op til et år i et mørkt køkkenskab.

De holder dog længere, hvis du sætter dem i køleskabet, men lad os være ærlige: Du får spist indholdet af glasset længe inden da.

Det vigtigste i forhold til disse lækkerier er faktisk, at du husker at bruge en ren ske, hver gang du tager noget af det. Det forhindrer, at du efterladet bakterier i massen, som kan ødelægge produktet.

Tropiske frugter

Eksotiske lækkerier som apaya, ananas og mango hører til under solen, altså ikke ved de cirka fem grader, som er kendetegnet ved køleskabets temperaturer.

Derudover er mange af de tropiske frugter, vi køber i Danmark, umodne, når vi smider dem i indkøbsposen, og det er altså bedre at lade dem modne ved stuetemperaturer

Hvis du har fået fingrene i en meget moden frugt, kan du lægge den på køl for at forlænge dens levetid.

Citrusfrugter

Denne gruppe frugter skal helst opbevares omkring ti grader, og hvis du har køleskabet indstillet til den temperatur, bør du få læst op på reglerne for sikker fødevareopbevaring.

Der er dog undtagelser, da appelsiner, mandariner og klementiner sagtens kan opbevares på køl, uden at det går ud over smag og friskhed.

Bananer

Det er bare et klokkeklart nej. Modningsprocessen stopper simpelthen, hvis du lægger bananer på køl, og det gør også konsistensen alt for fast.

Tomat og agurk

Der er uden tvivl mange, der er skyldige i denne uskik, men det er faktisk en fejl, når vi smider tomater og agurker i grøntsagsskuffen i køleskabet.

Agurker har et højt indhold af vand, og hvis du smider dem i køleskabet, øger det risikoen for at ødelægge smagen og gøre dem mere "vandede".

Tomater skal være fulde af sødme og bløde i konsistensen, og det bliver stoppet, hvis de kommer på køl, da det hiver i håndbremsen på modningsprocessen.

Avocado

Nogle vil kalde det en forbrydelse mod madelskere at lægge avocadoer på køl, fordi det helt ødelægger den cremede konsistens, den lækre frugt er så kendetegnet med.

Ydermere stopper det også modningsprocessen, hvis du har fået en umoden avocado med hjem. Har du derimod allerede fingrene i en moden avocado, kan du sagtens lægge den i køleskabet, så den holder sig god til for eksempel dagen efter.

Hvidløg

Temperaturer lige omkring frysepunktet er faktisk ideelle forhold for hvidløg, men det gælder altså ikke for de cirka fem grader, der er i køleskabet.

Læg dem i en beholder emd små lufthulder og stil dem på køkkenbordet i stedet, så kan de nemt holde sig i op til to måneder.

Chokolade

Der kan være en pointe i at lægge chokolade i køleskabet i kort tid, hvis man for eksempel har en plade, der er blevet til en flydende masse, fordi det har været udsat for sollys. Men du bør tage chokoladen ud igen, når den er størknet.

Chokolade har det nemlig bedst ved 15-18 grader, så find et tørt og let køligt sted til lageret.

Brød

Nej, nej og bare nej.

Alle mulige former for brød, for eksempel rugbrød, bliver langt hurtigere tørre, hvis de opbevares ved så kolde temperaturer som i køleskabet.

Den optimale temperatur for brød er 15-20 grader.

Sennep

Det høje indhold af eddike i sennepen gør, at du sagtens kan have den stående i et køkkenskab i stedet for at have den til at tage plads i køleskabet.

Olivenolie og rapsolie

Disse madvarer kan du opbevare i mørke flasker på køkkenbordet. Der er ingen grund til at sætte dem på køl.

Har du købt olivenolie i gennemsigtige flasker, skal du sørge for, at de står mørkt, da olien bliver harsk af at blive udsat for direkte sollys.

Kilde: Madens Verden

Mest Læste

Annonce