Foto: Shutterstock

Mange danskere er ikke klar over stor ændring: Det kan koste dig dyrt

Da 2020 blev 2021 skete der flere større lovændringer. En af de største fandt dog ikke sted i Danmark, men alligevel påvirker det danskerne, der kan komme til at betale dyrt.

Det britiske farvel til EU har medført nye regler for nethandel med Storbritannien, men blandt danske forbrugere kniber det med kendskabet til de nye regler.

En rundspørge gennemført af Havas i samarbejde med analyseinstituttet YouGov viser, at 4 ud af 10 danskere ikke ved, at reglerne har ændret sig fra årsskiftet. I november i fjor var det 5 ud af 10, der ikke kendte til ændringerne.

Selv om kendskabet er steget, er der med andre ord stadig en del forbrugere, der ikke har styr på de nye toldregler. Og det kan skabe frustrationer, når varer mod forventning bliver pålagt told og moms, siger kontorchef i Toldstyrelsen, Henrik Pagh Kold.

"Det er glædeligt, at flere får øjnene op for, at reglerne for nethandel med Storbritannien har ændret sig efter nytår, men der er stadig mange, der kan risikere en uventet ekstraregning. Forbrugerne skal vænne sig til, at det ikke længere er helt omkostningsfrit at handle i britiske netbutikker, og derfor arbejder vi målrettet på at vejlede dem", siger Henrik Pagh Kold.

Skal der betales told eller ej for handler i USA?

Det manglende kendskab har man kunnet mærke i toldvejledningen. Siden årsskiftet har der været tryk på Toldstyrelsens telefoner. I de to første uger af januar har Toldstyrelsens toldvejledning modtaget knap 800 opkald fra private borgere med spørgsmål om de toldmæssige konsekvenser af Brexit.

"Vi får mange henvendelser fra borgere, der f.eks. ikke ved, om deres netkøb fra Storbritannien bliver pålagt told eller ej. Her er det først og fremmest en god ide at holde øje med prisen på varen, og hvor den kommer fra, og ellers kan man læse mere på skat.dk/brexit eller ringe til vores Brexit-hotline", lyder opfordringen fra Henrik Pagh Kold.

Når du køber varer fra Storbritannien fremadrettet, skal du være opmærksom på, at der skal betales moms af alle køb over 80 kroner og dernæst skal du sikre dig, at det står klart, at varen har oprindelse i Storbritannien.

Køber du en pakke til mere end 1.150 kroner, og det ikke er muligt at identificerer, at indholdet af pakken har oprindelse fra Storbritannien, skal du betale told.

På Skats hjemmeside kommer de med tre eksempler, der viser hvornår du skal, og hvornår du ikke skal betale told.

Eksempel 1: 

Du køber en rejsetaske i kalveskind. Tasken er fremstillet i Storbritannien af britisk kalveskind. Skal du betale told? 

Nej, du skal ikke betale told. Varen har oprindelse i Storbritannien. 

Du kan se de to andre eksempler hos Skat.dk her.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.02.21 Social
  Ikke fyringsgrund at blive væk fra sygesamtale

  Det var ude af proportioner, da en arbejdsgiver bortviste to medarbejdere for at udeblive fra en sygefraværssamtale. Det viser en sag, som FH har ført for 3F. Arbejdsgiveren blev pålagt at efterbetale løn i opsigelsesperioden.

 • 24.02.21 Social
  Nu findes der fælles krav til vaskbare mundbind

  Det kan være lidt af en jungle, når man som forbruger skal købe et vaskbart mundbind til brug i det offentlige rum. En ny dansk standard sikrer nu fælles krav på området, så det bliver lettere at vurdere, om kvalitet, funktion og sikkerhed er i orden.

 • 22.02.21 Social
  Regeringen melder ud: Plan for udfasning af restriktioner

  Regeringen vil – sådan at samfundet får varsel i ordentlig tid – onsdag d. 24. februar melde ud om, hvorvidt der kan lempes restriktioner, og hvilke restriktioner og tiltag det vil være nødvendigt at forlænge efter den 28. februar 2021. Regeringen indkalder derfor til politiske drøftelser på baggrund af faglige oplæg og indstillinger.

 • 22.02.21 Social
  Ny undersøgelse: Dette er afgørende for at forebygge negativ social kontrol og radikalisering

  En undersøgelse af tre indsatser over for negativ social kontrol og radikalisering viser, at det især er afgørende, hvilke mennesker der arbejder med målgruppen. Egne erfaringer med negativ, social kontrol kan eksempelvis bidrage positivt i arbejdet med at styrke unge minoritetsunges selvbestemmelse.

 • 17.02.21 Social
  Kommuner fyrer i hobetal på ældreområdet

  Selv om det er vanskeligt at skaffe tilstrækkeligt ansatte til pleje af et stigende antal ældre, har kommunerne inden for bare knap fire år givet godt 8.000 social- og sundhedsansatte en fyreseddel.