Foto: Shutterstock

Mere skade end gavn: Det skal håndspritten ikke bruges til

I snart et år har har håndsprit været en fast del af danskernes hverdag.

Har du overvejet at tørre overflader, håndtag og knapper over med en serviet tilsat lidt håndsprit for at være på den sikre side i kampen mod virus og bakterier? Selvom intentionerne er de bedste, når vi desinficerer forskellige overflader, så kan forkert brug af håndsprit få den helt modsatte effekt

Imens vi spritter hænder som aldrig før, så er rengøringen af overflader ikke blevet en lige så rutinepræget del af vores corona-hverdag.

Hvornår har du sidst rengjort din telefon, et håndtag eller en indkøbskurv? Højest sandsynligt ikke så ofte, som myndighederne anbefaler det – og højest sandsynligt, fordi det er lidt besværligt. Det spørger Apotekernes A.m.b.a. retorisk i en pressemeddelelse. 

Her advarer de danskerne mod at bruge håndspritten til at desinficere overflader.

"For lige så vigtig som håndspritten er for hænderne – lige så skadelig er den, hvis man bruger den som rengøringsmiddel til de såkaldte kontaktpunkter, altså overflader, der berøres af flere forskellige mennesker, som fx håndtag, gelændere, lyskontakter, indkøbsvogne, tastaturer, knapper, betalingsterminaler, armlæn, bordkanter, vandhaner, toiletter med mere."

Bør ikke bruges

“Der er en grund til, at håndsprit netop hedder håndsprit. Det er nemlig ikke et middel, som bør bruges til rengøring,” forklarer Jun Rosendahl, der er direktør hos Apotekets og uddyber:

“Håndsprit er oftest tilsat en fugtgivende glycerin for at skåne huden mod udtørring. Men glycerinen klæber til de overflader den møder, og derfor vil den faktisk binde virus og mikroorganismer til sig. Så hvis man bruger håndsprit på køkkenbordet eller på et håndtag, så står man potentielt med en overflade, der nu er mere modtagelig for smitte - end før man forsøgte at desinficere den. Og det er jo på ingen måde hensigtsmæssigt.”

I 2020 blev der solgt næsten 400 procent flere flasker med Apotekets hånddesinfektion sammenlignet med året før. Og det kunne snildt have været endnu højere, da de i perioder ikke kunne følge med på grund af den store efterspørgsel.

”Mange har grebet ud efter enten håndspritten eller den klassiske blåfarvede plastikdunk med husholdningssprit, når der skulle sprittes af derhjemme eller på arbejdspladsen, men det er ikke den rette måde at komme virus og bakterier til livs. Almindelig husholdningssprit har nemlig en koncentration af alkohol, som er så høj, at spritten når at fordampe, inden man opnår den ønskede virkning,” forklarer direktøren hos Apotekets.

I efteråret 2020 blev overfladedesinfektion en del af Apotekets sortiment, og den særligt udviklede spray blev på kort tid så efterspurgt, at man måtte fremskynde produktionen af nye leverancer.

”Efter pandemiens udbrud blev håndsprit meget hurtigt en fast del af danskernes daglige hygiejne og rutine, hvorimod det var lidt mere uklart, hvordan man bedst og nemmest skulle desinficere overflader og kontaktpunkter – men jo længere tid vi lever med coronavirus i samfundet, desto mere udvikler forbrugerne også deres vaner og viden om optimal forebyggelse og hygiejne,” oplever Jun Rosendahl.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne