Kommunaldirektør gør op med brugen af retningslinier for alting

Ledelse

04/3/16 6:55

Henrik Hjortdal

Man gør lederen til administrator, når man laver retningslinier, hver gang, der opstår tvivl og fejl. Jagten på flere retningslinjer er jagten på nulfejlskultur, skriver kommunaldirektør Stine Johansen.
Ikke nok med at man som kommunalt ansat er underlagt en myriade af bureaukratiske krav fra lovgiver og andre myndigheders side. Vi har også travlt med selv at finde på alle mulige retningslinjer for vores gøren og laden i hverdagen. Det gælder, som jeg oplever det, på alle niveauer. Lige fra det øverste cheflag til yngste ansatte. Vi er tilsyneladende vilde med retningslinjer. Blot den mindste usikkerhed i dagligdagen - ja, så er svaret endnu en retningslinje.

Ledelsesavisen #2

Læs også Ledelsesavisen

Nyt slag mod NPM

Stine Johansen: Gør op med retningslinier

Hedensted går kreative veje for at finde løsninger

Dokumentation: Regelstyring virker ikke

Se den samlede udgave af Ledelsesavisen #2 her.

Vil du modtage Ledelsesavisen fremover, så klik her.

Vil du vide mere om Forum og være medlem, så klik her.

Det er ærgerligt. For hvor bliver ledelsesrummet og vores innovative løsningsvilje så af?    Retningslinjer kan være nødvendige, ja – men alt for mange retningslinjer er efter min mening dræbende. Ikke mindst i ledelseslagene, hvor man i høj grad kan sætte sit præg på tingene. Det er helt klart min forventning, at lederene udviser mod og selvindsigt overfor, hvordan de bedst virker som ledere i de mange komplekse sitautioner, de kommer i.   Retningslinjer risikerer at blive forvekslet med en sikkerhedsformel på korrekt ledelse. En sådan formel findes ikke. Det er en falsk tryghed for lederen. Mennesker er forskellige, ingen situationer er ens, og det er netop ledelsesfagets kerneopgave at vurdere og mærke, hvad der vil være den bedste måde at håndtere en given sitaution. At bede om flere retningslinjer, når der opstår tvivl, er at fjerne ledelsesrummet og overgå til at administrere mennesker. Og administration af mennekser står i min verden i direkte modsætning til at udvise lederskab. Ledelse uden retningsliner er et åbent ledelsesrum, hvor der er plads til at finde individuelle løsninger indenfor gældenede lovgivning mm.
Ansvaret ligger hos lederen. I det ledelsesrum kan alle ledere opleve tvivl om, hvad der er bedst at gøre. Nogle kunne få den tanke, at det ville være let og praktisk at erstatte tvivlen med endnu en retningslinje, der anviser hvad der er korrekt at gøre. Tjek.  Men tvivl er vigtig og der ér tvivl i lederskab. Tvivl er et udtryk for refleksion over ledelsesopgaven - det er fint og hverken kan eller skal sættes på formel.   I Helsingør Kommune forventer jeg mod af lederne. Mod til at træffe deres egne beslutninger baseret på deres ledelseserfaring, tvivl, refleksion og professionel vurdering. De har frihed til at handle, udtænke  innovative løsninger – og dele tankerne med deres medarbejdere og bistå dem med at sætte os fri af retningslinjernes tyranni i hverdagen.    I virkeligheden forventer jeg også af lederne, at de er menneskekendere. De skal kunne lede både på individniveau og fællesskabsniveau og have en stærk intuition ifht den enkelte medarbejders spillerum.

Jagten på flere retningslinjer er jagten på nulfejlskultur. En kultur, som vi ikke dyrker i Helsingør Kommune. Både ledere og medarbejdere skal turde satse, afprøve og ind imellem fejle – det ligger der en enorm læring i. I Helsingør Kommune har vi frihed til at fejle, lære og blive klogere. Det er en kultur vi er temmelig stolte af.

For mig at se kan retningslinjer, som svar på alle ledelsesdilemmaer, aldrig blive andet end en krykstok.    

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.