Helveg: Energiforliget viser vejen

Bæredygtighed

20/05/2014 10:13

Freja Eriksen

Det er muligt at omstille Danmark til 100 procent vedvarende energi med de teknologier vi kender i dag. Det vil kun være lidt dyrere, når vi når frem til 2050, end hvis vi fortsætter med olie, kul og gas. Det viser en scenarierapport, som Energistyrelsen har lavet. Rapporten understreger, at vi er på rette vej med energiforliget, mener klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Energistyrelsen har kigget ind i fremtidens grønne energisystem og undersøgt, hvad et farvel til kul og olie koster i 2050. Prisen kan komme helt ned på seks milliarder kroner under de givne forudsætninger. Med andre ord kan merprisen for et grønt energisystem bringes ned under 5 procent af de samlede energiomkostninger i Danmark.

Læs også: Analyse: Billigt for Danmark at kvitte kul og olie

For den pris får Danmark en række fordele. Vi lever op til klimaforskernes anbefalinger, luftforureningen i byerne vil falde betragteligt, støjen langs vejene vil blive reduceret, når bilerne kører på el, vi vil bevare vores uafhængighed af energiimport fra uroplagede dele af verden, og vi vil udbygge den førerposition inden for grøn energiteknologi, der alene i 2013 indbragte os 38 milliarder kroner i eksportindtægter og masser af grønne arbejdspladser.

Analysen viser samtidig, at med kendte teknologier, som yderligere fremmes af energiforliget, er det teknisk muligt at skabe et fossilfrit grønt energisystem.

"Danmark skal satse på grøn energi og gå forrest i kampen mod klimaforandringerne. Vi har med energiforliget sat kursen mod et samfund, der kun kører på grøn energi. Det er jeg stolt af, og det skal vi forfølge uden hverken at ryste på hånden eller blinke med øjet",siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Merprisen for et samfund, der kører på vedvarende energi, kommer først og fremmest fra transportsektoren, hvor de teknologiske løsninger endnu er dyre.

Inden for den del af energisektoren, der er dækket af energiforliget, er der - efter ministerens mening - ikke meget at betænke sig på.

"Energiforliget er forudsætningen for, at rejsen bliver så billig som muligt. Hvis vi bremser nu, kan det blive dyrere, siger Rasmus Helveg Petersen.

 

Mest Læste

Annonce