Helveg: Energiforliget viser vejen

Bæredygtighed

20/5/14 8:13

Freja Eriksen

Det er muligt at omstille Danmark til 100 procent vedvarende energi med de teknologier vi kender i dag. Det vil kun være lidt dyrere, når vi når frem til 2050, end hvis vi fortsætter med olie, kul og gas. Det viser en scenarierapport, som Energistyrelsen har lavet. Rapporten understreger, at vi er på rette vej med energiforliget, mener klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Energistyrelsen har kigget ind i fremtidens grønne energisystem og undersøgt, hvad et farvel til kul og olie koster i 2050. Prisen kan komme helt ned på seks milliarder kroner under de givne forudsætninger. Med andre ord kan merprisen for et grønt energisystem bringes ned under 5 procent af de samlede energiomkostninger i Danmark.

Læs også: Analyse: Billigt for Danmark at kvitte kul og olie

For den pris får Danmark en række fordele. Vi lever op til klimaforskernes anbefalinger, luftforureningen i byerne vil falde betragteligt, støjen langs vejene vil blive reduceret, når bilerne kører på el, vi vil bevare vores uafhængighed af energiimport fra uroplagede dele af verden, og vi vil udbygge den førerposition inden for grøn energiteknologi, der alene i 2013 indbragte os 38 milliarder kroner i eksportindtægter og masser af grønne arbejdspladser.

Analysen viser samtidig, at med kendte teknologier, som yderligere fremmes af energiforliget, er det teknisk muligt at skabe et fossilfrit grønt energisystem.

"Danmark skal satse på grøn energi og gå forrest i kampen mod klimaforandringerne. Vi har med energiforliget sat kursen mod et samfund, der kun kører på grøn energi. Det er jeg stolt af, og det skal vi forfølge uden hverken at ryste på hånden eller blinke med øjet",siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Merprisen for et samfund, der kører på vedvarende energi, kommer først og fremmest fra transportsektoren, hvor de teknologiske løsninger endnu er dyre.

Inden for den del af energisektoren, der er dækket af energiforliget, er der - efter ministerens mening - ikke meget at betænke sig på.

"Energiforliget er forudsætningen for, at rejsen bliver så billig som muligt. Hvis vi bremser nu, kan det blive dyrere, siger Rasmus Helveg Petersen.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.