Forureneren skal betale!

Politik

03/2/19 1:59

Mette Rahbek

I Alternativet ser vi det som et ganske naturligt princip, at man som forurener påtager sig sit solidariske ansvar og betaler for den klima- og miljøbelastning ens produktion og/eller forbrug medfører.

De varer og ydelser der belaster vores miljø og klima mest, skal være dyrest. Samtidig skal vi have gjort det meget nemmere at tage bæredygtige valg.

Derfor foreslår vi, Alternativets Fynske kandidater, at alle varer og tjenesteydelser mærkes efter deres co2 belastning, fx via klistermærke eller stregkode. Derudover skal afgifterne på de mest ressourcebelastende varer og tjenesteydelser hæves.

Statens forbrug til produktion, anlæg og indkøb skal være bæredygtigt, og der skal gøres en målrettet indsats for, at kommuner og regioner motiveres til det samme. Vi vil gradvist indfase en C02-skat på energi og lette afgifterne på bæredygtig energi, for grøn energi skal være billigere!

Og så skal vi have gjort det billigere at bruge offentlig transport og dyrere at køre i bil. Alt offentlig transport skal nedsættes med 30% og vægtafgiften for transportmidler der bruger fossile brændstoffer skal sættes op men fjernes for elbiler.

Det kan absolut heller ikke være rigtigt, at det i dag er billigere at flyve til Tyrkiet end det er at tage toget fra København til Aarhus! Derfor skal vi indføre klimaafgift på flyrejser, gerne efter den svenske model; luftfartsselskaberne skal for første årlige indenrigs - og Europarejser betale 60 svenske kroner i skat pr passager, 250 svenske kroner for mellemlange rejser og 400 svenske kroner de længste, oversøiske rejser med. Dette beløb stiger for hver gang den enkelte passager flyver dette år, dvs. anden gang betales afgiften to gange og bliver tre gange så dyr for 3. rejse. Dog bør der indføres en øvre grænse for afgiftens størrelse.

Personligt kunne jeg dog rigtig godt tænke mig, at vi tog skridtet lidt længere. Oksekød skal pålægges en klimaafgift og det skal være ulovligt for supermarkeder at smide spiseligt mad ud.

Det samme gælder plastikposer og engangsservice af plastik. Her så jeg gerne et totalt forbud af begge. Indtil da, og såfremt butikker og supermarkeder stadig ønsker at tilbyde denne service, skal de ligesom alle andre ydelser og forbrugsgoder pålægges en højere afgift.

Så kære dansker;

Din stemme er vigtig, for vi har kun få år til at få seriøst gang i den grønne omstilling. Klimakrisen er en realitet, som vi dagligt er vidner til i form af forandringer i vejret, skovbrande og stadig flere mennesker på flugt i verden.

En stemme på Alternativet, er en stemme for miljøet og for vores fælles fremtid.

Stem med hjertet!

Kh Mette