Danmarks eksport af ren luft-teknologi eksploderer

Bæredygtighed

06/07/2014 19:53

Nick Allentoft

Den store luftforurening i mange lande har ført til et sandt eksporteventyr for danske virksomheder specialiseret i renere luft. En ny rapport viser, at eksporten steg fra knap fem mia. kroner i 2009 til knap ni mia. kroner 2013. Med pakken 'Ren luft til danskerne' vil regeringen puste endnu mere til eksporten.

Svanemærkede brændeovne, renere skibsmotorer og bedre katalysatorer til biler og skorstene er nogle af de ting, som danske virksomheder udvikler og sælger til hele verden.

I alt er der flere end 500 danske virksomheder, der lever af at udvikle og sælge løsninger, der giver renere luft, viser en ny kortlægning fra FORCE Technology, Dansk Miljøteknologi og Oxford Research, der er finansieret af Miljøministeriet.

Virksomhederne har godt 18.000 ansatte og eksporterer for næsten ni mia. kroner årligt, hvilket er et boom på få år. I 2005 lå eksporten på fem mia. kroner.

- Luftforurening er et af de største miljøproblemer på verdensplan. I Danmark er virksomhederne kommet rigtigt langt med at skabe renere luft, og det er løsninger, som vi nu kan sælge til mange lande, så mennesker verden over kan få renere luft,siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

WHO anslår, at der globalt var syv mio. mennesker, der døde for tidligt af luftforurening i 2012.

Brændeovn forurener mindre 
En af virksomhederne er den jyske producent af brændeovne Hwam, der i 2012 udviklede en brændeovn, hvor forbrændingen bliver styret automatisk, så den forurener luften markant mindre end normale brændeovne.

Med regeringens nye pakke ’Ren luft til danskerne’ får virksomheder som denne og de mange andre, der leverer løsninger til at skabe renere luft mulighed for at vise deres sidste nye løsninger frem til gavn for både eksport og beskæftigelse.

I alt skal halvdelen af de 149 mio. kroner i ren luft-pakken fordeles mellem indsatser rettet mod brændeovne, teknologi, skibsfart og bysamarbejder.

- ’Ren luft til danskerne’ er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi i Danmark er gode til at koble indsatsen for et renere miljø med udviklingen af nye løsninger, som vi kan eksportere til hele verden, siger miljøordfører Lone Loklindt (R).

Hvilke indsatser, der skal sættes i gang helt konkret, bliver besluttet i efteråret 2014.

Renluftsvirksomhederne står for en samlet omsætning på mere end 48 mia. kroner, hvilket er på niveau med omsætningen inden for regn- og spildevandshåndtering.

Læs rapporten: ”Kortlægning af danske renluftsløsninger på det globale marked”

Mest Læste

Annonce