Forbruget af antibiotika i svinestaldene falder fortsat

Bæredygtighed

26/2/20 12:41

Kristian V. Jensen

De danske svineproducenter reducerede i 2019 forbruget med knap tre procent i forhold til året før, og kampen mod resistensproblemet fortsætter, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Danmark er globalt i front med en ambitiøs antibiotikapolitik, og i 2019 fortsatte forbruget i svinestaldene nedad. Forbruget faldt med 2,7 procent. Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsen. Tallene viser også, at de danske landmænd har mindsket forbruget af antibiotika til svin med 15,5 procent fra 2014 til 2019.

Det er helt i tråd med de politiske mål. I efteråret satte fødevareminister Mogens Jensen sammen med partierne i forligskredsen bag Veterinærforlig III et mål for reduktion af antibiotikaforbruget til grise med to procent om året fra 2019 til 2022.

- Stor ros til landmændene for fortsat at skrue ned for antibiotikaen. Også fremover skal vi sikre et mere ansvarligt forbrug af antibiotika og fokus på alternativer, så færre dyr behandles med antibiotika. Risikoen ved et højt forbrug af antibiotika er, at bakterierne kan blive resistente, så antibiotika ikke længere vil være effektiv, når vi skal bruge det, siger Mogens Jensen. 

- Hvis vi vil mindske risikoen for udvikling af resistens, så skal forbruget af antibiotika til dyr endnu længere ned. Derfor skal vi fortsat være meget ambitiøse, men det er også vigtigt, at syge dyr bliver behandlet, når det er nødvendigt, siger Mogens Jensen.