Kvinder savner enkle råd om kemi under graviditet

Politik

28/01/2015 12:45

Suleman Haider

En ny undersøgelse viser, at gravide savner råd om, hvordan de kan undgå problematisk kemi. Miljøminister Kirsten Brosbøl lancerer derfor kampagnen 'Gravid? Kend Kemien', der med syv konkrete råd skal guide gravide uden om problematisk kemi.

Langt de fleste gravide ved, at de skal undgå rygning og alkohol. Færre ved, hvordan de skal forholde sig til skadelig kemi. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøministeriet blandt knapt 1.400 danske kvinder, som enten er gravide, forsøger at blive gravide eller planlægger at blive det inden for de næste par år. 

Mens otte ud af 10 undgår alkohol og tobak, er det for eksempel kun omkring halvdelen, der går efter svanemærkede produkter eller lufter ud dagligt. Samtidig efterlyser mange konkrete råd til, hvordan man går uden om problematisk kemi. Derfor lancerer Miljøministeriet nu kampagnen ’Gravid? Kend kemien’ med syv konkrete råd.

- Som gravid er man særlig følsom over for nogle kemikalier, men det kan være noget af en jungle at finde rundt i, hvordan man skal forholde sig til det. Det er vigtigt for mig, at kvinder, der er gravide eller ønsker at blive det, kan føle sig trygge og sikre. Derfor er der brug for få, enkle råd, der er nemme at følge, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Gør rent og luft ud

Graviditet er en følsom periode, hvor fostret i moderens mave kan være ekstra sårbar over for kemiske stoffer. Derfor er det vigtigt at minimere sin udsættelse for unødige kemikalier. For eksempel kan man ved at gøre rent eller lufte ud jævnligt begrænse den mængden af kemi, man er udsat for.

Det handler om at prøve at mindske sin udsættelse, hvor man kan, og det kan man blandt andet gøre ved at følge rådene fra kampagnen, siger Anders Juul, professor og overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion, hvor man forsker i, hvordan gravides udsættelse for hormonforstyrrende stoffer påvirker fosteret, der fortsætter:
- Forskning viser, at kemikalier binder sig til støvet i hjemmet, så det er vigtigt, at der kommer fokus på at lufte ud og gøre jævnligt rent, og det skal understreges, at der er mange andre kilder til kemikalier i hverdagen, som vi som borgere ikke kan gøre så meget ved.

På Center for Hormonforstyrrende stoffer forsker man blandt andet i, hvordan gravides udsættelse for hormonforstyrrende stoffer påvirker fosteret.

7 råd til dig, der er gravid, eller ønsker at blive det:

  •          Undgå tobaksrøg
  •          drik ikke alkohol
  •          Gør rent og luft ud
  •          Køb miljømærket
  •          Minimer kemikaliekontakt
  •          Spis varieret
  •          Minimer medicinindtaget

Læs mere om de syv råd

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kompas Kommunikation for Miljøministeriet i perioden 29. oktober – 9. november 2014 via internettet. Der er i alt gennemført 1.381 interviews med danske kvinder, som enten er gravide, forsøger at blive gravide eller planlægger at blive det inden for de næste par år.

Læs undersøgelsen

Mest Læste

Annonce