Foto: Shutterstock

Norsk statsminister til Mette Frederiksen: ‘Det er uacceptabelt’

Forsvarets Efterretningstjeneste har hjulpet USA med at spionere toppolitikere i Danmarks nabolande, heriblandt Norge.

Igår talte Norges statsminister, Erna Solberg med statsminister Mette Frederiksen (S) om at Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark har ladet USA spionere toppolitikere i blandt andet Norge via danske internetkabler. Her gjorde Erna Solberg det klart for Mette Frederiksen, at det er uacceptabelt. “Jeg gentog overfor hende (Mette Frederiksen, red.), at vi anser spionage mod nære venner og allierede som uacceptabelt og unødvendigt, siger Solberg til norske NTB.

Forsvaret Efterretningstjeneste har ladet USA spinoere blandt andre Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, samt franske, norske og svenske toppolitikere. 

Regeringen i Norge har i dag kaldt repræsentanter fra den amerikanske ambassade til et møde om sagen. Det norske forsvarsministerium skriver på Twitter at de overfor amerikanerne, har gjort det klart at de finder overvågningen uacceptabel. 

Erna Solberg oplyser at USA har tilkendegivet at de har ændret praksis tilbage i år 2014 når det gælder overvågning af allierede, og de oplyser at USA nu vil samarbejde med Norge om at finde ud af hvad der er sket. 

Statsminister Mette Frederiksen blev i går spurgt indtil sangen. “Jeg kommenterer ikke på historier om efterretningsarbejdet, der fremkommer via medierne. Det siger sig selv. Men jeg kan gentage, hvad forsvarsministeren har sagt, som har gentaget, hvad den daværende statsminister sagde for flere år tilbage: At der ikke må forekomme en systematisk overvågning af allierede,” lød det fra Mette Frederiksen til DR.

I Sverige er de ikke tilfredse med den danske forklaring, eller mangel på samme. Forsvarsminister Peter Hulqavist vil have en bedre forklaring. Til den svenske tv-station siger han: “Det svar, jeg hidtil har fået, er, at man anser systematisk overvågning som værende uacceptabelt. Men det er ikke nok for os.”

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.