Hverdagen har ændret sig flere gange i løbet af coronakrisen, der nu har varet i et år. Foto: Shutterstock

Ny corona-melding: Vær ekstra opmærksom

Danskerne bedes nu om at være ekstra opmærksomme af en særlig grund.

Vi begynder at bestille rejser til udlandet igen. Det blå EU-sygesikringskort gælder ikke længere i Storbritannien. Begge dele gør det vigtigt at få styr på rejse- og afbestillingsforsikringen.

Forsikringsoplysningen råder til ekstra opmærksomhed om rejse- og afbestillingsforsikringen i denne tid.

Coronavaccinationer åbner måske snart verden op for rejser, og forbrugerne er allerede begyndt at bestille ferier til udlandet igen i forventning om, at rejserestriktionerne ophører inden sommerferien. Det er vigtigt at have rejseforsikringen på plads, inden rejsen bestilles.

Hvis man bestiller en ny rejse til en destination, som Udenrigsministeriet lige nu fraråder alle rejser til, er det meget vigtigt at undersøge med sin rejsearrangør, hvilke muligheder man har for at afbestille eller ændre rejsen.

"Det er vigtigt, fordi en rejse- og afbestillingsforsikring som hovedregel ikke dækker, hvis det senere bliver nødvendigt af afbestille rejsen, fordi Udenrigsministeriet stadig fraråder rejser dertil," siger konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen.

"Hvis man vælger at trodse Udenrigsministeriets rejsevejledninger og rejse til et ”orange” eller ”rødt” land, skal man desuden være opmærksom på, at der kan være begrænsninger eller slet ingen dækning på ens rejseforsikring," siger Anja Lintrup Sørensen.

Her er det vigtigt at tjekke med sit forsikringsselskab, hvordan det dækker, inden man tager af sted.

Brexit og rejseforsikring

Da briterne forlod EU ved årsskiftet, fik det den konsekvens, at det blå EU-sygesikringskort ikke længere gælder i England, Skotland, Nordirland og Wales.

"Efter Brexit er det derfor helt afgørende, at man selv har en rejseforsikring, der dækker og hjælper, når turen går til Storbritannien," siger Anja Lintrup Sørensen.

Hun råder til, at man tjekker hos sit forsikringsselskab, om og hvordan rejseforsikringen dækker rejser til Storbritannien, når det blå EU-sygesikringskort er bortfaldet.

Samtlige udgifter til læge, hospitalsindlæggelse, behandling og hjemtransport er efter 1. januar for egen regning, medmindre man har en rejseforsikring.

Måske sparet i en periode

Ved ferierejser til andre lande i Europa er det som altid vigtigt at have rejse- og afbestillingsforsikringen på plads. Ellers kan også det blive dyrt, hvis uheldet er ude, og man får brug for hjælp under fremmede himmelstrøg.

"Der har sikkert været forbrugere, der under coronaen har valgt at spare rejseforsikringen væk, når verden jo alligevel var lukket ned af Udenrigsministeriets rejsevejledninger," siger Anja Lintrup Sørensen.

"Når der igen åbnes op for rejser, kan de nemt glemme, at de ikke mere har en rejseforsikring. Jeg tror ikke alle danskere er klar over, at en afbestillingsforsikring typisk skal købes sammen med rejsen eller i nogle forsikringsselskaber senest, når man betaler rejsens depositum. Derfor er der behov for at få rejse- og afbestillingsforsikringen på plads i tide, dvs. inden de bestiller en ny ferie," siger Anja Lintrup Sørensen.

Også nyttig i Danmark

Selvom ferierejsen holdes inden for Danmarks grænser, er rejse- og afbestillingsforsikringen også nyttig at have.

"I Danmark skal du selvfølgelig ikke betale for læge- eller hospitalsbesøg, hvis du bliver syg på din ferie. Men der kan opstå situationer, hvor der er brug for en rejseforsikring," siger Anja Lintrup Sørensen.

"Har du fx lejet et sommerhus eller en anden form for feriebolig, kan du komme i den situation, at du må aflyse ferien pga. sygdom eller dødsfald i familien."

Rejse- og afbestillingsforsikringen i Danmark kan:

 • Sikre dig erstatning for ødelagt ferie, hvis du bliver syg eller kommer til skade på ferien
 • Dække ekstra udgifter til anden bolig, hvis du ikke kan bruge ferieboligen pga. skade - fx vandskade eller indbrud
 • Dække, hvis du er ansvarlig for en skade på en lejet feriebolig.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.