Ny finanslovsaftale mod social dumping rammer plet

Regeringens finanslovsaftale om initiativer mod social dumping skærper kædeansvaret. Nu skal virksomheder selv fx sikre, at udenlandske rengøringsvirksomheder er tilmeldt Registret for Udenlandske Tjenesteydelser. Aftalen indebærer også øget skattekontrol og samarbejde på europæisk plan.

Regeringen og Enhedslisten har indgået en aftale, der skal sikre øget indsats mod social dumping. FTF, som er hovedorganisation for 450.000 medarbejdere i den offentlige og private sektor, ser den nye aftale som et vigtigt skridt i kampen mod social dumping.

”Vi glæder os især over, at statslige myndigheder ikke kan vende det blinde øje til, når man udliciterer opgaver”, siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.

Blandt andet vil statslige myndigheder fremover ikke kunne udlicitere uden at skele til, om opgaven bliver løst på danske løn- og ansættelsesvilkår. Kravet om arbejdsklausuler bliver fra 2014 udbredt til også at gælde i kommuner og regioner.

”Det er helt rigtigt at se på kædeansvar, når vi skal bekæmpe social dumping”, siger Bente Sorgenfrey, der gerne ser at princippet om kædeansvar foldes endnu mere ud.

Aftalen indebærer, at man som hvervegiver inden for rengøringsområdet fremover selv skal sørge for, at udenlandske operatører er tilmeldt Registret for Udenlandske Tjenesteydelser (RUT).

Aftalen indebærer i øvrigt en styrket anvendelse og håndhævelse af Registret for Udenlandske Tjenesteydelser, og skattevæsenet tilføjes yderligere ressourcer for at kontrollere udenlandske virksomheders moms-regnskaber. En indsats der bl.a lettes ved at sammenkoble de europæiske selskabsregistre.

Endelig betyder aftalen, at der etableres en serviceskranke, der skal forbedre rådgivning og information af udenlandske virksomheder, der også vil blive henvist til arbejdsmarkedets parter for så vidt angår spørgsmål om overenskomstmæssige forhold.

Emneord: Social dumping, Finanslovsaftale, Registret for Udenlandske Tjenesteydelser, FTF
FTF på DenOffentlige.dk FTF er 450.000 danskere...
Aktivitet: Artikler: 86 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.08.17 Infrastruktur
  37 strakspåbud efter social dumping aktion på sjællandske villaveje

  "På aktionen så vi ofte eksempler på, at udenlandske virksomheder ikke var anmeldt i RUT, som de ellers har pligt til. I alt var der 19 RUT-overtrædelser på 39 gennemførte besøg," siger Brian Brink Larsen, der er tilsynschef for social dumping i Arbejdstilsynet.

 • 19.12.16 Politik
  FTF: Om ti år vil den offentlige sektor mangle 59.000 par hænder

  Der bliver brug for ekstra 59.000 flere offentligt ansatte, hvis velfærden skal følge med befolkningstilvæksten og holde trit med samfundsudviklingen. Det viser en ny beregning fra FTF.

 • 22.06.16 Politik
  Center for Offentlig Innovation fortsætter

  Regeringen og KL har aftalt at forlænge centeret for en ny periode i forbindelse med aftalen om den kommunale økonomi for 2017. FTF glæder sig over, at centeret kan fortsætte sit vigtige arbejde.

 • 19.11.15 Velfærd
  FTF: Finanslov skader både erhvervsliv og velfærd

  Finanslovsaftalen skærer hårdt i uddannelse, forskning og arbejdsmiljø, og det skader både den offentlige og private sektor. Omprioriteringsbidrag i den offentlige sektor og nyt udgiftsloft i kommunerne frem til 2019 vil betyde mindre velfærd og færre velfærdsmedarbejdere, selvom en del af pengene tilbageføres til udvalgte områder i det offentlige. Der er råd til mere velfærd og offentligt forbrug, fastslår