Foto: Shutterstock

Ny mulighed: Nu hjælper apoteket også med dette

Borgerne får fremover nye muligheder, når de besøger deres lokale apoktek.

Opdager du i juledagene, at din recept er udløbet, kan der være hjælp at hente på landets apoteker. Her kan behandlerfarmaceuten nemlig nu genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Tilbuddet om at genordinere receptmedicinen gælder for en række af de mest anvendte lægemidler, hvor apoteket kan udlevere den mindste pakning. Det kræver, at man har en gyldig ordination fra lægen, og at man har været i stabil behandling med medicinen i mindst et halvt år. Gælder genordinationen P-piller, skal man have brugt dem i mindst et år. Det oplyser Danmarks Apotekerforening. 

Genordination bliver håndteret af autoriserede behandlerfarmaceuter – der er over 800 af dem fordelt på landets apoteker. Ud over at kunne genordinere medicin har de mulighed for at ordinere dosispakning af medicin med tilskud til borgere, der har brug for det.

Skal være nemmere

Ifølge Jesper Gulev Larsen, der er formand for Danmarks Apotekerforening, har ordningen med genordination gjort det lidt nemmere at være dansker:

"Muligheden for at få sin recept forlænget af en behandlerfarmaceut gør det lettere for bl.a. en række kroniske patienter, hvis de er løbet tør for udleveringer på recepten og har glemt at få lægen til at forny den. Det kan ikke mindst her i dagene mellem jul og nytår være et problem, da mange praktiserende læger holder lukket. Samtidig aflaster ordningen de hårdt belastede vagtlæger og medarbejderne på Akuttelefonen, der i øvrigt kun må forny recepter, hvis der er tale om livsvigtig medicin."

Genordination på apoteket er ikke kun en mulighed i perioder med helligdage og ferier. Det gælder hele året og dermed også i hverdagen, hvor man i en snæver vending kan få sin medicin, selvom man har glemt at forny recepten.

Det koster et gebyr på 20 kr.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.