Foto: Shutterstock

Ny mulighed: Nu hjælper apoteket også med dette

Borgerne får fremover nye muligheder, når de besøger deres lokale apoktek.

Opdager du i juledagene, at din recept er udløbet, kan der være hjælp at hente på landets apoteker. Her kan behandlerfarmaceuten nemlig nu genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Tilbuddet om at genordinere receptmedicinen gælder for en række af de mest anvendte lægemidler, hvor apoteket kan udlevere den mindste pakning. Det kræver, at man har en gyldig ordination fra lægen, og at man har været i stabil behandling med medicinen i mindst et halvt år. Gælder genordinationen P-piller, skal man have brugt dem i mindst et år. Det oplyser Danmarks Apotekerforening. 

Genordination bliver håndteret af autoriserede behandlerfarmaceuter – der er over 800 af dem fordelt på landets apoteker. Ud over at kunne genordinere medicin har de mulighed for at ordinere dosispakning af medicin med tilskud til borgere, der har brug for det.

Skal være nemmere

Ifølge Jesper Gulev Larsen, der er formand for Danmarks Apotekerforening, har ordningen med genordination gjort det lidt nemmere at være dansker:

"Muligheden for at få sin recept forlænget af en behandlerfarmaceut gør det lettere for bl.a. en række kroniske patienter, hvis de er løbet tør for udleveringer på recepten og har glemt at få lægen til at forny den. Det kan ikke mindst her i dagene mellem jul og nytår være et problem, da mange praktiserende læger holder lukket. Samtidig aflaster ordningen de hårdt belastede vagtlæger og medarbejderne på Akuttelefonen, der i øvrigt kun må forny recepter, hvis der er tale om livsvigtig medicin."

Genordination på apoteket er ikke kun en mulighed i perioder med helligdage og ferier. Det gælder hele året og dermed også i hverdagen, hvor man i en snæver vending kan få sin medicin, selvom man har glemt at forny recepten.

Det koster et gebyr på 20 kr.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.