Ny undersøgelse: Lokalpolitikere vil udlicitere mere

Det er stadig mål om besparelser, der driver konkurrenceudsættelsen, men regeringens planer om måltal afvises af kommuner og fagforening, skriver Ugebladet A4.

Tusindvis af ansatte i kommunerne kan godt indstille sig på at få en ny arbejdsgiver med andre løn- og arbejdsvilkår eller sågar vinke farvel til jobbet. I de kommende år vil lokalpolitikerne nemlig flytte endnu mere rengøring, ældrepleje, gartnerarbejde, transport og meget andet væk fra ansatte i kommunerne og over til private virksomheder.

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en undersøgelse udført af Dansk Erhverv.

539 kommunalpolitikerehar i undersøgelsen svaret på spørgsmål om udlicitering, og andelen af lokalpolitikere, der forventer mere udlicitering de kommende tre år, overstiger klart andelen, som forventer mindre. Særligt i fattige landkommuner vil der komme fart på udliciteringen, da 51 procent af lokalpolitikerne her regner med mere udlicitering, mens kun 7 procent forventer mindre.

Udsigten til mere udlicitering er ikke nok for erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V). Han og Venstre-regeringen vil skubbe på for mere udlicitering. Det skal blandt andet ske ved at komme med et såkaldt måltal for, hvor stor en procentdel af pengene kommunerne, regionerne og staten skal bruge på udliciterede opgaver.

- Jeg kommer med en større politisk plan her i løbet af marts-april for konkurrenceudsættelse herunder regeringens måltal, siger Troels Lund Poulsen.

I 2014 var graden af udlicitering i kommunerne nået op på 26,4 procent af de kommunale opgaver, fremgår det af den seneste opgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det svarer til et beløb på cirka 60 milliarder kroner.

Troels Lund Poulsens partifælle i Struer, borgmester Mads Jakobsen (V), mener ikke, der er brug for et måltal.

- I stedet for måltal bør landspolitikerne have tillid til, at kommunalpolitikerne hele tiden arbejder på at give borgerne så god en service som muligt og få pengene til at række så langt som muligt, siger borgmester Mads Jakobsen.

I fagforbundet FOA med titusinder af ansatte i kommunerne vender formand Dennis Kristensen også tommelfingeren nedad, når det gælder måltal.

- Det er fuldstændigt firkantet og helt unuanceret at beslutte, at så og så mange procent af opgaverne skal sendes i udbud. Man skader den lokale vurdering af, hvad der er bedst. Og i nogle tilfælde kan man komme til at give virksomhederne alt for let spil, fordi konkurrencen er for lille, siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.

Undersøgelsen peger på, at landkommunernes begrundelse for at sætte fart på udliciteringen primært er økonomisk nød. De ser nemlig mindre positivt på udlicitering end deres kolleger i de større byer.

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Konkurrenceudsættelse, Udlicitering, Privat velfærd, Dennis Kristensen, FOA, Dansk Erhverv, Troels Lund Poulsen, Måltal, Mads Jakobsen, Struer Kommune
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1818 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 07.12.18 Social
  Lufthavnstilsynet styrkes markant

  Regeringen og Dansk Folkeparti har som et led i finansloven for 2019 afsat ekstra to millioner kroner årligt til mere kontrol med offentlige ydelser i de danske lufthavne.

 • 21.02.19 Velfærd
  Nye tal: Ældre arbejder længere

  Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Samtidig stopper færre på grund af dårligt helbred, viser nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.

 • 27.11.18 Sundhed
  To private firmaer skal vaske for sygehusene i Region Syddanmark

  De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service skal fremover stå for vask af uniformer, patienttøj, linned og dyner på alle Region Syddanmarks sygehuse.

 • 30.10.18 Politik
  Efter flere forsøg: Nyt råd skal fremme OPS

  Et nyt råd skal komme med anbefalinger og løsningsforslag til bedre offentlige udbud og fremme konkurrencen om de offentlige opgaver. Derfor nedsætter erhvervsminister Rasmus Jarlov i dag Forum for Udbud. Se medlemmerne og kommissorie her.