Foto: Shutterstock

Nye tal bekymrer: Husk at pleje dette

Coronapandemien har fået færre danskere til at gå til tandlæge. Navnlig forældregenerationen mellem 35 og 55 år har været mindre til tandlæge. Det kan gå ud over sundheden, hvis man springer tandlægen over, advarer Tandlægeforeningen.

Færre danskere går til tandlæge under coronapandemien. Antallet af patienter hos tandlægen er faldet med ca. 125.000 patienter i alt eller ca. 4,5 procent, når man sammenligner 2020 med 2019. Det viser Tandlægeforeningens beregninger på baggrund af tal fra Danske Regioner. Tendensen bekymrer Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

”Det er vigtigt at passe sine tænder og gå til tandpleje regelmæssigt. Navnlig i en tid med udbredt sygdom og smitterisiko. Sygdom i munden hænger sammen med sygdom i hele kroppen. Op mod 9 ud af 10 har tandkødsbetændelse og 4-5 af 10 har den alvorlige tandsygdom parodontitis i en eller anden grad. Der er sammenhæng mellem parodontitis og alvorlige sygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det vigtigt, at man kommer til tandlæge og får den nødvendige behandling i en coronatid,” siger Susanne Kleist.

Det er især forældregeneration, der går mindre til tandlæge. Faldet for de 35-40-årige er fx på 7 procent, og for de 40-45-årige er faldet 9 procent i 2020 sammenlignet med 2019.

”Vi håber, at forældrene får lidt mere tid til sig selv, nu hvor børn og unge er på vej tilbage til skolerne. Vi opfordrer dem til at få bestilt en tid hos tandlægen og få tjekket deres tænder. Det gavner både deres tænder og deres generelle sundhed og immunforsvar,” siger Susanne Kleist.

Gode råd til den daglige mundhygiejne:
• Børst tænder grundigt to gange dagligt (morgen og aften) i to minutter hver gang
• Brug en blød tandbørste med mange tætstillede børstehår
• Børst alle flader på alle tænder – foran, bagpå, i mellemrum og helt op til tandkødet
• Brug altid tandpasta med fluorid, som forebygger caries
• Brug tandstikkere, softpicks eller tandtråd - spørg din tandlæge til råds
• Gå regelmæssigt til tandlæge – spørg din tandlæge, hvor ofte det gælder for dig
• Vær ekstra grundig med mundhygiejnen og tal med din tandlæge, hvis du tager medicin, der giver mundtørhed.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne