Nye tal: Udbud i kommuner står stille

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danske kommuner fortsat tøver med at lade private leverandører byde på offentlige opgaver som f.eks. rengøring, vedligeholdelse af veje og drift af kantiner. I 2016 har danske kommuner samlet set konkurrenceud

- Kommunernes udbud af opgaver er nærmest gået i stå. Det er afgørende, at kommunerne kommer i gang med at teste flere af deres services på det private marked. På den måde kan vi sikre, at borgerne får opfyldt deres helt berettigede forventning om at få den bedst mulige offentlige service for deres skattekroner, siger direktør i DI Tine Roed.

Gribskov Kommune er igen den kommune, der er bedst til at sende opgaver i udbud. Årets højdespringere er Brønderslev Kommune og Frederikshavn Kommune. Begge kommuner har øget andelen af udbudsegnede opgaver, der udliciteres til private leverandører, væsentligt.

Tallene bekræfter behovet for, at regeringen sætter mål for kommunernes udbud, mener DI. Siden 2007 er andelen af udbudsegnede opgaver, der konkurrenceudsættes, nemlig kun steget med 0,4 procentpoint om året i gennemsnit.

- Vi forventer, at regeringen som led i sine planer for at forny den offentlige sektor lægger ambitiøse måltal frem for kommunernes udbud, så danskerne får den bedst mulige service for deres penge, siger Tine Roed.

I DI’s 2025-plan er der sat et konkret mål for udbud i kommuner, regioner og statslige institutioner:

- Vi ønsker i erhvervslivet et mål om, at 45 pct. af de opgaver i den offentlige sektor, som egner sig til udbud, kommer ud i konkurrence. Det er et betydeligt løft, men det er bestemt muligt. Flere kommuner har allerede tænkt strategisk og styrket samarbejdet med private leverandører, så der er mange gode eksempler og erfaringer at lære af, siger Tine Roed.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.