Lærer om historisk aftale: Gammel vin på nye flasker

13/8/20 1:35

Pelle Lindegaard Bügel

I tirsdags landede Kommunernes Landsforening (KL) og Lærernes Centralorganisation (LC) en historisk aftale om lærernes arbejdstid. Den er ikke historisk i sit indhold, men på grund af det faktum, at striden om arbejdstiden varede i syv år og undervejs førte til et regeringsindgreb med Lov 409. Den nye aftale erstatter den omstridte lov, men den er i virkeligheden bare en indpakket udgave af lov 409, lyder den harske kritik fra lærer og tillidsmand Jacob Gjelstrup.

- Aftalen (mellem KL og LC) red.), den er sådan set bare er den forhadte lov 409, pakket lidt pænere ind i glanspapir.

Så kontant er konklusionen fra lærer Jacob Gjelstrup i en kommentar på POV International som en reaktion på den aftale som KL og LC indgik i tirsdags om lærernes arbejdstid efter syv års uenighed. Selv er Jacob Gjelstrup uddannet lærer og arbejder i dag som underviser på Holstebro Sprogcenter, hvor han også er tillidsmand under Uddannelsesforbundets faner, der sammen med blandt andre Danmarks Lærerforening er en fagforening under paraplyen - Lærernes Centralorganisation.

Da formanden for både LC og Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, tirsdag meldte ud om aftalens indhold til offentligheden, kaldte han aftalen for "en nytænkting af arbejdstidsaftaler på det offentlige område"

Jacob Gjelstrup deler langtfra Anders Bondos begejstring for aftalen med KL.

- Lærerne bliver syge stress

Ifølge Jacob Gjelstrup var det et stort ønske for lærerne, at de fik et loft over det antal timer, hvor de skal undervise i klasselokalet, ligesom de også ønskede sig et minimum af forberedelsestimer.

- Det lever aftalen ikke op til. I stedet indeholder den en række bestemmelser, der kun i nogen udstrækning involverer læreren og dennes tillidsrepræsentant i “drøftelser” om mængden af opgaver og tidsforbrug, men der er ikke sikret et værn mod at blive pålagt så mange opgaver, at man ikke kan finde tilstrækkelig tid til at forberede dem, skriver Jacob Gjelstrup og fortsætter:

- Den endelige beslutning om antallet af undervisningstimer ligger fortsat hos den enkelte kommune og ledelse, det er ikke en fælles bindende aftale. Det betyder, at en kommune af sparehensyn kan beslutte, at deres lærere skal undervise to timer mere om ugen, så skolen på den måde kan reducere med én eller flere ansatte.

At lærerne ikke er sikret et loft, det kan i sidste ende betyde, at lærerne bliver syge af stress, spår Jacob Gelstrup:

Det resulterer i, at lærerne enten arbejder mere, end de får løn for, fordi det strider mod deres faglige stolthed at møde op dårligt forberedte til undervisningen, og de derfor forbereder sig alligevel, eller at de simpelthen bliver syge af stress.