Lastet med besværligheder

23/4/13 1:06

Dansk Industri

Særregel om farligt gods kos­ter havnene et trecifret millionbeløb og skader konkurrenceevnen, mener DI. Siden år 2005 har danske havne skulle registrere farligt gods. Men en dansk særregel betyder, at de danske havne nu står over for at skulle investere i overkanten af 100 mio. kr., vurderer DI. Baggrunden er EU’s Seveso-direktiv om håndtering af farligt gods.

Ingen saglig begrundelse
I EU’s direktiv er transport og midlertidig opbevaring undtaget fra reglerne. Men i Danmark er områderne medtaget efter en anbefaling fra Seest-­udvalget efter ulykken på N.P. Johnsens Fyrværkerifabrik.

- Men fyrværkerifabrikken var en risikovirksomhed, der er omfattet af direktivet, og der er ingen fortilfælde med ulykker i forbindelse med transport og midlertidig oplagring af farligt gods. De danske særregler har derfor ingen saglig begrundelse, siger branchedirektør Michael Svane, DI Transport.

Spildt papirarbejde
Royal Arctic Logistics i Aalborg Havn er en af de virksomheder, der er omfattet af særreglen. For dem betyder det, at de f.eks. skal bygge en betonbunker til 15 – 20 mio. kr., og at medarbejderne skal lave registreringer om noget, som de reelt set ikke ved noget om.

- Det danske regelsæt passer i bund og grund ikke til en transportvirksomhed som vores. Det er lavet til virksomheder, der reelt opbevarer farligt gods, men hos os glider godset jo bare mere eller mindre igennem, siger kvalitetsleder Benny Mortensen.

Regningen går videre til kunderne
Han påpeger, at virksomheden er nødt til at sende regningen videre til kunderne. Det samme gør sig gældende for andre shippingselskaber, og det er til skade for dansk konkurrenceevne, mener DI.

- Danske havne er i stærk konkurrence med andre havne og især med havnen i Hamborg, så når man påfører dem sådan en unødvendig ekstraudgift, er det klart til skade for dansk konkurrenceevne, siger Michael Svane.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.