Foto: Shutterstock

Nyt dansk studie viser: Så stor er risikoen for at dø af coronavirus

Et nyt dansk studie slår fast, hvor stor risikoen er for at dø, hvis man er blevet smittet med covid-19 i Danmark.

Siden coronavirussen gjorde sit indtog i Danmark, har der været heftig diskussion om, hvor dødelig virussen faktisk er. Et nyt dansk studie har nu slået fast, hvor stor riskoen er for at dø, hvis du smittes med coronavirus i Danmark.

Ikke overraskende har den smittedes alder stor betydning for dødeligheden.

I slutningen af sidste måned udtalte direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at en almindelig sæsoninfluenza er farligere for børn end coronavirus. Ifølge B.T. døde 29 børn under seneste influenzaepidemi i 2018, mens ingen børn er døde med corona i Danmark.

Nye tal fra Det Danske Bloddonorstudie og udregninger for Statens Serum Institut giver nu et indblik i, hvor høj dødeligheden er for voksne, der smittes med coronavirus.

I aldersgruppen 17-69 år lyder dødeligheden på 0,083 %, mens dødeligheden for coronasmittede på 70 år eller ældre lyder på hele 5,4 %.

Det er ensbetydende med, at dødeligheden hos ældre er hele 65 gange højere, end hos den yngre.

"Vores studie tyder på, at risikoen for at dø med COVID-19 har været markant højere for ældre medborgere over 69 år, end for smittede personer mellem 17 og 69 år", siger Henrik Hjalgrim, professor på Afdeling for Epidemiologisk Forskning på SSI, ifølge B.T.

Han understreger dog, at studiet ikke viser, hvorvidt det er alder, der er årsag til den højere dødelighed. Det kan også skyldes det faktum, at ældre ofte er ramt af kroniske sygdomme, som kan øge risikoen for at blive alvorligt syg af coronavirus.

"Det er vigtigt at slå fast, at vores undersøgelse ikke belyser årsagerne til denne forskel, men at anden forskning peger på, at det særligt er samtidig kronisk sygdom, som oftere ses blandt ældre, som forværrer forløbet af covid-19," fortæller Henrik Hjalgrim ifølge B.T.

Myndighedernes anbefalinger har effekt

Studiet viser også, at det har stor effekt at følge myndighedernes råd om både afstand, hyppig håndvask og afspritning.

I forbindelse med dette studie blev en række pensionerede bloddonorer i første omgang spurgt ind til, hvorvidt de fulgte myndighedernes anbefalinger. Herefter blev en andel af respondenterne testet for, hvorvidt de havde antistoffer mod virus.

Med udgangspunkt i dette, var det muligt for forskerne at se, at dem, der havde svaret, at de var mindre tilbøjelige til at holde den anbefalede afstand og hyppigt vaske hænder, var dem, der havde haft coronavirus.

"Vi kan altså se, at det gør en forskel, om man holder afstand og følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer," fortæller Ole Birger ifølge B.T. Han er er overlæge på Sjællands Universitetshospital i Køge og står i spidsen for undersøgelsen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.06.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen påbegynder ny vaccinationsindsats

  Tilslutningen til COVID-19 vacciner er generelt høj i Danmark, men der er samtidig lokale forskelle på, hvor mange der bliver vaccineret. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen ind med et nyt pilotprojekt med information, hjælp og etablering af nært tilbud i områder med lav vaccinationstilslutning i samarbejde med udvalgte kommuner og regioner.

 • 14.06.21 Sundhed
  Nyt fra sundhedsstyrelsen: Her bør borgere stadig bruge mundbind

  Sundhedsstyrelsen kommer med nye anbefalinger om borgernes brug af mundbind i sundhedsvæsenet. Anbefalingerne gælder fra 14. juni. Fremover anbefales brug af mundbind til patienter, der har symptomer, der kan være tegn på COVID-19, til alle der skal testes for COVID-19 og på enkelte steder på sygehuse og i almen praksis.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldes: Mug i madvare

  Rømer Vegan tilbagekalder et parti veganske nuggets og et parti veganske fiskefinde, da der er risiko for mug i produkterne.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldelse af produkt fra Libero

  Libero tilbagekalder ammeindlæg af mærket Libero Nursing Pads af sikkerheds- og kvalitetsmæssige årsager. Tilbagekaldelsen gælder alle produkter fra forbrugere, lagre og butikker - med øjeblikkelig virkning. 

 • 11.06.21 Sundhed
  Nu lempes restriktioner i den kollektive trafik

  Som led i den seneste aftale om genåbning er det besluttet, at kravet om mundbind fjernes for siddende passagerer og personale i den kollektive trafik. Der skal dog stadig bruges mundbind ved ud- og indstigning og for stående passagerer.