Nyt projekt skal hjælpe små- og mellemstore virksomheder med at blive klimaklar

Bæredygtighed

04/02/2021 10:45

Theis

Danske små og mellemstore virksomheder (SMV’er) oplever stadig oftere, at deres store og vigtige kunder stiller klimakrav, hvis de vil være underleverandører. Nu skal et nyt projekt hjælpe SMV’erne med leve op til de nye krav og dermed bidrage til den grønne omstilling og skabe mere grøn vækst i fremtiden.

Bag projektet står Dansk Industri, brancheforeningen Fremstillingsindustrien og Industriens Fond. Projektet skydes i gang i dag og har fået navnet Klimaklar SMV.

50 SMV’er er med i projektet, og de får nu eksperthjælp til at lægge en plan for, hvordan deres virksomheder og ikke mindst deres produkter og services kan blive klimavenlige. En vigtig del af projektet er også at give virksomhederne værktøjer, der sætter dem i stand til at dokumentere, at de gør en reel indsats for klimaet.

Meningen er, at erfaringerne fra projektet skal bredes ud til alle de små og mellemstore virksomheder, som udgør rygraden i dansk erhvervsliv. De spiller en afgørende rolle for, at Danmark kan komme i mål med ambitionerne om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Det vil samtidig øge konkurrencekraften blandt SMV’erne både i Danmark og globalt – og dermed gavne vækst og jobskabelse.

Grøn agenda

Den grønne agenda fylder meget i toppen af dansk erhvervsliv og flere af de store danske virksomheder tilhører verdenseliten, når det handler om bæredygtighed.

Allerede i dag kræver flere store virksomheder, at deres leverandører er bæredygtige og arbejder med at måle og sænke deres klimaaftryk. Det gælder blandt andet store danske flagskibe som Grundfos, Danfoss, Siemens Gamesa og Novo Nordisk.

Det er imidlertid de færreste SMV’er, der umiddelbart kan leve op til kravene. De mangler data om deres klimaaftryk, de mangler viden om klima og bæredygtighed og de mangler ikke mindst ressourcer til at realisere ønskerne om at blive klimavenlige. Kun ca. 10 procent af de danske produktionsvirksomheder kender deres klimaaftryk ifølge en undersøgelse fra Klimapartnerskab for Produktionsvirksomheder i 2020.

Guld værd

Menden viden bliver i stigende grad guld værd for SMV’erne, og kan blive en grøn vækstmotor og genstart oven på COVID-19 krisen. For de store virksomheder forventer også, at deres leverandører har styr på klimaaftryk og bæredygtighed. Dermed bliver det at være klimaklar en konkurrencefordel for SMV’erne.

De 50 SMV’er i projektet skal i løbet af 2021 udarbejde en klimaplan, og arbejde videre med anbefalinger til klimakommunikation og branding.

På den måde kan de fremover blive en del af FN’s globale elitenetværk af verdens mest bæredygtige virksomheder – dem der er certificeret efter den såkaldte Science Based Targets-certificering.

Ud over Fremstillingsindustrien, Dansk Industri og Industriens Fond er også Axcelfuture, Global Compact Network Denmark, Aalborg Universitet og Viegand Maagøe med til at få projektet på skinner.

Mest Læste

Annonce