Økologiske fødevarer er det sikreste valg, hvis man vil spare sig selv for pesticider. Det viser ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen. FOTO: Moment Studio, Økologisk Landsforening

Økologiske varer er fortsat det sikreste valg

Sundhed

13/01/2021 11:00

Theis

Økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad. I Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport fremgår det, at der i gennemsnit er rester af pesticider i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager.

Der er gennemsnitligt pesticidrester i mere end halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt, der bliver solgt i de danske butikker. Det viser den netop offentliggjorte Pesticidrapport 2019 fra Fødevarestyrelsen, som hvert år kontrollerer en række fødevarer for pesticider.

72 procent af de ikke-økologiske frugter og 34 procent af de ikke-økologiske grøntsager indeholder syntetiske pesticidrester, viser rapporten. Derudover viser den, at pesticidrester oftere findes i udenlandsk frugt og grønt end i dansk.

”År efter år finder myndighederne pesticidrester i ikke-økologisk frugt og grønt. Heldigvis er de danske forbrugere blevet mere opmærksomme på, at økologi er det sikre valg, hvis man vil spare sig selv og sin familie for rester af syntetiske pesticider. Salget af økologiske varer stiger massivt år for år – ikke mindst økologisk frugt og grønt,” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Frugt og grønt er den største økologiske varegruppe med en omsætning på 4,8 mia. kroner i 2019.

Ud af de 169 prøver af økologiske vegetabilske fødevarer, som Fødevarestyrelsen har lavet, fandt man påvisninger af Spinosad i to prøver. Bl.a. i økologisk banan fra Ecuador og i økologisk grønkål fra Spanien. Fødevarestyrelsen konkluderer i rapporten, at varerne var i overensstemmelse med varestandarden og således kunne deklareres økologisk.

Ulovligt stof fundet i ikke-økologiske citrusfrugter og bananer

Fødevarestyrelsen fandt desuden rester af det omstridte stof chlorpyrifos eller chlorpyrifos-methanyl, som ikke længere er godkendt i EU. Resterne blev bl.a. fundet i ikke-økologiske bananer og citrusfrugter og lå over den såkaldte detektionsgrænse, men dog under den gældende maksimalgrænse (MRL). Men da der ikke er en nedre grænse for stoffets effekter, kan Fødevarestyrelsen ikke udelukke, at selv små mængder har en skadelig virkning på generne.

”Stoffet er et af de mest problematiske og årsagen til, at både COOP og Salling Group i 2020 udelukkende forhandler økologiske bananer. Det er skræmmende, at det fortsat optræder i prøverne, når vi ved, hvor skadeligt det er,” siger Per Kølster.

Fødevarestyrelsen vurderer, at pesticidrester under grænseværdien er uproblematiske for helbredet. Flere forskere har imidlertid ikke den samme vurdering og peger blandt andet på, at der kan opstå de såkaldte cocktaileffekter mellem rester af forskellige pesticider.

I 2019 fandt Fødevarestyrelsen en større andel af prøver med multiple fund (mere end et pesticid i samme prøve) i prøver fra 3. lande og i prøver fra andre EU-lande sammenlignet med prøver fra Danmark.

Mest Læste

Annonce