Året der gik: Rekorder på boligmarkedet i 2017

Infrastruktur

27/12/2017 07:00

Boligsiden A/S

2017 har på mange måder været et vildt år på boligmarkedet. Her ser vi tilbage på nogle af højdepunkterne fra det snart overståede år.

Året 2017 har på alle måder været et jubelår for boligmarkedet, hvis man er til stigende boligpriser, øget handelsaktivitet og faldende salgstid. For alle nøgletal afspejler, at der har været mere gang i den end i både 2015 og 2016, der også blev fremhævet som exceptionelt gode.

Læs mere om boligmarkedet

Boligsiden deler viden og gode historier på DenOffentlige.  Deres udgivelser bliver samlet med øvrige historier om boligmarkedet på temasiden her.

”Vi fik den meget lave rente i 2015, som gav os det første rigtig gode år siden finanskrisen. Siden fulgte 2016 trop på samme niveau. Og nu har vi så set, at 2017 har trumfet sine to forgængere. Priserne på huse er steget tæt på fire procent i forhold til sidste år, antallet af salg var allerede i november på niveau med hele sidste år, og salgstiderne på ejerlejligheder er kommet ned under 100 dage,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Fra 2018 har regeringen indført regler, der gør det sværere at få lån med afdragsfrihed og variabel rente for boligejere, der låner mere end fire gange deres indkomst og mere end 60 procent af boligens værdi. Reglen er blevet til for at undgå, at priserne stikker af i de store byer.

”Det er ikke sikkert, at vi ser de nuværende tendenser fortsætte i 2018. Omvendt har vi ved de sidste to årsskifter også sagt, at priser og salg ikke kan blive ved med at stige i samme takt. Og hvad er der sket? Det bliver sindssygt spændende at følge markedet i 2018, men én ting er sikkert: 2018 skal komme sig hurtigt over nytårstømmermændene, hvis det skal overgå 2017,” siger Birgit Daetz.

Boligsiden.dk har set nærmere på udviklingen i 2017 og præsenterer her én rekord fra hver af årets 12 måneder.

Rekorder måned for måned i 2017

Januar: Der blev i gennemsnit givet 570 kroner i nedslag per kvadratmeter på villaer og rækkehuse i januar. Dermed blev det den måned i 2017, hvor boligkøberne fik de største rabatter.

Februar: På Bornholm var salgsprocenten 89 for villaer og rækkehuse i februar måned, hvilket er årets højeste for Bornholm. Det er samtidig den landsdel, hvor salgsprocenten var højest i februar måned. Den næste landsdel på listen er Østsjælland med en salgsprocent på 82. Salgsprocenten angiver, hvor mange af de boliger der bliver taget af markedet, der bliver solgt.

Marts: I marts steg sommerhussalget med 52 procent i forhold til samme måned sidste år. Marts er derfor den måned i 2017 med størst stigning i forhold til samme måned året før. Faktisk har salget i marts ikke været højere, end det var i 2017, i den tid hvor Boligsiden.dk har målt handelsaktiviteten. I forhold til marts 2010 er salget steget 140 procent.

April: I april betalte man i gennemsnit 466 kroner ekstra per kvadratmeter, hvis man købte sin bolig for mere end den seneste udbudspris. April blev altså måneden, hvor man betalte mest for at sikre sig sin drømmebolig. I alt blev omkring fire procent af alle solgte villaer og rækkehuse solgt på overbud.

Maj: I maj måned blev der solgt 1.086 sommerhuse, hvilket gør maj til den bedst sælgende måned i 2017. Salget i maj 2017 er samtidig det højeste målt i en enkelt måned i dette årti.

Juni: Værdien af det samlede salg af ejerlejligheder var i juni måned næsten fem milliarder kroner. Juni blev dermed den måned i 2017, hvor danskerne brugte flest penge på ejerlejligheder. Aldrig før er der brugt så mange penge på ejerlejligheder i en enkelt måned. I forhold til for syv år siden er den samlede værdi steget med omkring 260 procent.

Juli: Juli blev den mest populære måned for projektsalg af rækkehuse, idet der i denne måned blev solgt 114 rækkehuse som projektsalg. Kun én gang tidligere er der registreret flere salg end i juli 2017. Det var i marts 2015, hvor der blev solgt 125 rækkehuse som projektsalg.

August: I august kostede en kvadratmeter villa eller rækkehus 13.440 kroner. Dermed var august den dyreste måned at købe hus i. Ikke tidligere har det været så dyrt at investere i en villa eller et rækkehus. Siden august 2010 er priserne på villaer og rækkehuse steget med omkring 11 procent.

September: Salgstiden på villaer og rækkehuse var i september 58 dage i Tårnby Kommune. Det er den korteste salgstid målt i en kommune i 2017.

Oktober: I oktober blev en villa på Boligsiden.dk solgt efter at have været til salg i hele 3.336 dage – lidt mere end ni år. Det er den længste salgstid for en villa solgt i 2017.

November: Årets dyreste rækkehus blev sat til salg i november og oprettet til en pris på hele 22.800.000 kroner. Se det her.

December: Udbuddet af villaer og rækkehuse faldt i 2017, og i starten af december nåede udbuddet det laveste niveau i 2017. I årets tolvte måned var der 34.602 villaer og rækkehuse til salg på Boligsiden.dk. Til sammenligning var der 37.946 huse til salg i juni, hvor udbuddet var højest.

Mest Læste

Annonce