Det ventede boom i familiehandler er udeblevet

Infrastruktur

09/11/2018 07:00

Boligsiden A/S

Foreløbig har 2018 ikke budt på det ventede boom i antallet af familiehandler, der i stedet er på niveau med sidste år, hvor der for første gang var over 3.500 familiehandler i første halvår.

Antallet af familiehandler faldt i første halvår af 2018 med to procent i forhold til samme periode sidste år. Det var ellers ventet, at der ville være flere familiehandler i år, fordi vi nærmer os 2019, hvor det indtil for nylig var meningen, at de nye offentlige ejendomsvurderinger ville ramme markedet.

”Som det er nu, kan man lave en familiehandel til 15 procent under den offentlige vurdering fra 2011. Og da det ventes, at de nye vurderinger er højere end dem fra 2011, vil det blive mindre attraktivt. Nu er vurderingerne så blevet udskudt endnu et år, så de først kommer i 2020. Det er, og har været, svært at blive klog på, hvad man kan forvente, og derfor er det måske ikke så mærkeligt, at det ventede boom i familiehandler er udeblevet,” siger Kasper Fredløv Sonberg, der er boligøkonom hos Boligsiden.dk.

Læs mere om boligmarkedet

Boligsiden deler viden og gode historier på DenOffentlige.  Deres udgivelser bliver samlet med øvrige historier om boligmarkedet på temasiden her.

Dansk Ejendomsmæglerforening og mæglerkæden EDC har da også udtrykt bekymring for, at usikkerheden er hæmmende for boligmarkedet, fordi vurderingerne ligger til grund for fremtidig beskatning. Så længe de ikke har ejendomsvurderingerne, kan de ikke rådgive deres kunder præcist om deres fremtidige udgifter.

Fortsat mange familiehandler
På trods af usikkerheden omkring de offentlige ejendomsvurderinger, så er der en hel del, der har benyttet sig af muligheden for at gennemføre en familiehandel. For nok er antallet af familiehandler en smule under sidste års niveau, men det ligger trods alt i samme leje som for et år siden. Dengang var der en stor stigning i antallet af familiehandler i forhold til 2016, hvor aftalen om de nye ejendomsvurderinger blev indgået.

”Antallet af familiehandler steg fra 2016 til 2017 med 22 procent. Det var en markant stigning, og niveauet i 2018 er nogenlunde det samme som sidste år. Vi har så bare ikke set en yderligere stigning. Den kan fortsat komme, men den kan også udeblive, og gør den det, så var stigningen i 2017 det boom, vi fik,” siger Kasper Fredløv Sonberg og siger om det største marked for familiehandler:

”I København er priserne steget 80 procent siden 2011, og har man en lejlighed, man gerne vil videregive i en familiehandel, er det særligt her, det er attraktivt at have mulighed for at sælge til 15 procent under 2011-vurderingen. Alligevel er billedet det samme som på landsplan. Antallet af familiehandler steg markant fra 2016 til 2017 og faldt lidt i år.”

På grund af udskydelsen af de nye ejendomsvurderinger til 2020 har flere familier foreløbig fået lidt mere tid til at udnytte muligheden for at lave handlen på baggrund af de gældende ejendomsvurderinger fra 2011.

Se udviklingen i antallet af familiehandler i perioden 2012-2018 på Boligsiden.dk.

Mest Læste

Annonce