Offentligt privat samarbejde kan skabe en ny dansk eksportsucces

Politik

24/4/15 10:26

Nick Allentoft

Dansk Erhverv fremsætter nu 15 konkrete forslag til, hvordan den offentlige sektor bliver bedre og billigere ved mere offentligt privat samarbejde. De 15 forslag vil samtidig skabe grundlaget for en ny dansk eksportsucces.
Den offentlige sektor kan blive billigere og bedre ved at flere offentlige opgaver kommer i udbud. Det viser en ny tværgående analyse af 40 cases på offentlige opgaver, som har været i udbud. I gennemsnit har resultatet været en økonomisk gevinst på 14 procent. I halvdelen af tilfældene er kvaliteten forbedret. Kun i fire tilfælde blev kvaliteten ringere.

”Det er en politisk bunden opgave at modernisere den offentlige sektor, så den kører længere på literen. Analysen demonstrerer, at offentligt privat samarbejde er en af de mest begavede måder at gøre det på,” siger direktør Christian T. Ingemann, Dansk Erhverv.

Både bedre økonomi og kvalitet Analysen er foretaget af Dansk Erhverv og baserer sig på tal fra Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde under Erhvervs- og Vækstministeriet. De samlede konklusioner er klare, selv om der er store forskelle på gevinsterne fra de enkelte projekter og områder. Der er især store økonomiske gevinster ved udbud af rengøring (31%), lønadministration(21%) og hjælpemidler (17%)  – mens det også tyder på at være tilfældet ved sygedagpenge. Her er erfaringsgrundlaget dog for lille indtil videre. For vejopgaver og belægning har den økonomiske gevinst ikke været til stede, men her har der typisk været en markant kvalitetsforbedring.   Flere udbud kan skabe en dansk eksportsucces Dansk Erhverv har den senere tid haft en tænketank om OPS, som nu fremlægger 15 anbefalinger til, hvordan man kan fremme mere samarbejde mellem det offentlige og det private.  Det første forslag fra tænketanken er et politisk mål om, at der i 2020 skal være opgaver for yderligere 50 milliarder i udbud:   ”Vi kan gøre den nordiske velfærdsmodel med en stor offentlig sektor til en styrke. Det kræver at vi har modet til at overlade langt flere opgaver til private aktører. Der er ikke brug for flere pilotprojekter på området. Der er brug for et politisk 2020 mål, der forpligter stat, regioner og kommuner,” siger Christian T. Ingemann.   Med flere offentlige opgaver i udbud vil private virksomheder opnå erfaringer og volumen til at træde ud på de internationale markeder.   ”Vores vision er, at danske virksomheder ikke blot kan være med til at gøre stærke velfærdstilbud bedre og mere konkurrencedygtige – de skal også gøre dansk velfærd til en international eksportvare. Vi har en mulighed for, at vi skabe en ny dansk styrkeposition,” siger Christian T. Ingemann.    

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.