Dimensionering – nu med forbedringer

Velfærd

24/10/14 12:39

Suleman Haider

Uddannelsesministeren justerer nu den kritiserede dimensioneringsplan for de videregående uddannelser med bl.a. en længere indfasning. Det glæder FTF, at der nu bliver bedre tid til at tilpasse optaget og til at udvikle større udbud af kandidatuddannelser, der rammer behovene på arbejdsmarkedet.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen lægger nu op til, at de videregående uddannelsesinstitutioner får fire i stedet for tre år til at indfase den såkaldte dimensioneringsplan, der har affødt kritisk debat.

Bl.a. har FTF været stærkt bekymret for, at færre antal studiepladser på universiteterne vil udelukke professionsbachelorer fra at tage en kandidatuddannelse.

FTF's formand Bente Sorgenfrey glæder sig over, at uddannelsesministeren har lyttet til nogle af de indvendinger og bekymringer, som dimensioneringsmodellen har givet anledning til.

"En længere indfasning vil give bedre tid til at tilpasse optag på bachelorniveau og til at udvikle et større udbud af kandidatuddannelser, der matcher arbejdsmarkedets kompetencebehov i fremtiden", siger hun.

Bente Sorgenfrey glæder sig også over, at ministeren har lavet en såkaldt fleksibilitetsgaranti på ti procent. Garantien betyder, at retskravsbachelorer i en overgangsperiode (2017-2019) ikke kan komme til at blokere helt for optag af fx professionsbachelorer og udenlandske studerende på dimensionerede kandidatuddannelser.

Professionsbachelorer risikerer stadig at blive holdt ude 
Samtidig lægger ministeriet op til, at studerende uden retskrav på en kandidatuddannelse - dvs. professionsbachelorer, internationale studerende og bachelorer fra andre universiteter - kommer til at fylde forholdsmæssigt en tredjedel mindre på de dimensionerede uddannelser i fremtiden. Bente Sorgenfrey peger på, at professionsbachelorer udgjorde 11 procent af de studerende, der i 2013 blev optaget på kandidatuddannelser.

"Selvfølgelig vil også professionsbachelorernes videreuddannelsesmuligheder blive påvirket af dimensionering. Det er svært at forudse konsekvenserne præcist, og derfor er der grund til at være meget opmærksom på, at der ikke sker en skævvridning af optagelsesmønstret. Jeg forventer, at ministeriet også holder nøje øje med udviklingen og adresserer den i de kommende udviklingskontrakter med universiteterne", siger hun.

Mulighed for flere pladser på kandidatuddannelser 
Den forlængede overgangsperiode, som uddannelsesministeren nu vil indføre, skal ifølge ministeriet give universiteterne bedre muligheder for at øge optaget og antallet af studiepladser med bedre jobudsigter. Det indgår desuden i den reviderede model, at institutionerne kan indgå aftaler om at omfordele dimensioneringen på tværs af institutioner og uddannelser.

"Det er rigtig godt, at dimensioneringen giver mulighed for at oprette flere studiepladser. Jeg vil meget kraftigt opfordre til, at der også tænkes i at udvide med kandidatuddannelser, som er relevante for professionsbachelorer. Der er brug for højt kvalificerede kandidater, som kan bidrage til den faglige udvikling af professioner og erhverv på basis af et solidt og opdateret videngrundlag ", siger Bente Sorgenfrey.

Hun pointerer at der er brug for en tæt dialog mellem professioner og universiteter om udvikling af uddannelser og studiepladser.

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.