Foto: ftf.dk

Henrik Dam: Lad os sammen skabe et bedre arbejdsmiljø

Ledelse

12/11/2014 14:10

Suleman Haider

Arbejdsmiljø og forebyggelse af vold mod offentligt ansatte bliver et centralt fokuspunkt for regeringen i 2015, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen. Jeg vil sammen med FTF kæmpe for et bedre arbejdsmiljø, siger ministeren til FTF’ere ved konference tirsdag.

Dårligt arbejdsmiljø skal ikke være en konkurrencefordel for de virksomheder, der overtræder arbejdsmiljøreglerne. 

Så klart er budskabet fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen, der talte på FTF’s beskæftigelsespolitiske konference tirsdag.

”Derfor skal vi fokusere på de virksomheder, der har de største problemer, og føre bedre tilsyn med de brancher, der har de største udfordringer. Det skal ikke kunne betale sig at overtræde arbejdsmiljøreglerne”, siger Henrik Dam Kristensen.

”Resten af året og efter nytår skal vi arbejde sammen om et bedre arbejdsmiljø. FTF har fokuseret meget på arbejdsmiljø og vold mod offentligt ansatte, og jeg ser frem til at samarbejde om at finde konkrete løsninger på området”, siger ministeren.

Drop nedskæringer og invester i arbejdsmiljø
Den invitation tager FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, godt imod.

”Der er hårdt brug for, at ministeren styrker indsatsen for at bekæmpe dårligt arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser, og det giver god mening at fokusere indsatsen på de virksomheder og brancher, hvor risikoen er størst både i forhold til det fysiske og psykiske arbejdsmiljø,” siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Samtidig peger hun på, at indsatsen på arbejdspladserne også er afhængig af, at arbejdsmiljøsystemet er gearet til at løfte opgaven. Årsagen er, at Arbejdstilsynet med regeringens finanslovsforslag står til at miste 80 mio. kr. og 120 ansatte fra 2016. 

Samtidig bortfalder en række vigtige arbejdsmiljøbevillinger til bl.a. voldsforebyggelse på jobbet. Fx de forebyggelsespakker til forebyggelse af vold mod ansatte på sygehusene, der netop nu lanceres, og som kun bevilget i 2014. Det er den type indsats, som ikke vil kunne fortsætte, hvis der ikke sikres tilstrækkelige midler til en offensiv indsats.

Vold mod offentligt ansatte skal stoppes

FTF har længe arbejdet for, at styrke indsatsen for at modvirke vold mod ansatte og er derfor glad for, at Henrik Dam Kristensen har fokus på omfanget af vold mod offentligt ansatte.

I årets første seks måneder var der mere end 1.500 sager om vold og trusler mod offentligt ansatte, viser nye tal. Det er uacceptabelt, at vold og trusler mod offentligt ansatte er eksploderet, mener FTF, der vil styrke forebyggelsen af vold på jobbet. 

Og det budskab er beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen helt enig i.

”Folk der passer deres daglige arbejde, skal ikke udsættes for fysisk og psykiske overgreb. Pædagoger, politifolk, sosu’er, socialrådgivere og skolelærere udfører et vigtigt job. Der er mange faggrupper i det offentlige, der oplever vold på arbejdet, fordi det er dem, der møder borgerne i første række. De står i frontlinjen, og de skal hverken udsættes for vold i arbejdslivet eller i fritidslivet”, siger Henrik Dam Kristensen.

”Derfor vil jeg fokusere på fire områder: Jeg vil skærpe arbejdsgivernes pligt til at forebygge vold. Et rejsehold skal styrke kommunernes og regionernes indsats mod vold. Der skal ske en bedre registrering af vold mod ansatte, og vi skal styrke den tværgående indsats”, fastslår den nye minister.

Mest Læste

Annonce