Tre nattevagter i træk er for farligt

Velfærd

22/2/12 2:17

Arbejdstilsynet bør stramme op på sine anbefalinger: Ansatte bør højst have to nattevagter i træk. Det mener FTF på baggrund af nye anbefalinger fra et hold eksperter. I dag anbefaler Arbejdstilsynet højst tre natskift i træk for medarbejdere med skifteholdsarbejde, fordi natarbejde er meget belastende for kroppen, bl.a. øger det risikoen for brystkræft.

Men den anbefaling bør skærpes, mener FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, bl.a. sygeplejersker, der typisk har nattevagter som en del af arbejdet.

Et hold på 12 udenlandske og danske eksperter har netop for første gang lavet en række anbefalinger til, hvordan man forebygger brystkræft ved natarbejde. Og det er nogle af de anbefalinger, som FTF nu mener, at Arbejdstilsynet bør optage i deres anbefalinger vedr. natarbejde.

Baggrunden er, at flere videnskabelige undersøgelser har påvist en sammenhæng mellem natarbejde og brystkræft. Men undersøgelserne har ikke givet et klart billede af, hvilke forholdsregler den enkelte skulle tage for ikke at blive syg.

Derfor har Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Kræftens Bekæmpelse bedt holdet af eksperter om at komme med en række anbefalinger til, hvordan man forebygger brystkræft ved natarbejde.

Et af ekspertgruppens bud er, at medarbejderne arbejder i hurtigt roterende skift med en til to nattevagter. Det giver en mindre døgnrytmeforstyrrelse end langsomme skift med tre eller flere nattevagter efter hinanden.

Se eksperternes forslag (www.cancer.dk)

"Sammenhængen mellem natarbejde og brystkræft er slået fast - og den er bekymrende. Derfor er det vigtigt at Arbejdstilsynet nu indarbejder de nye anbefalinger fra eksperterne. Vi kan ikke helt undgå at fx sygeplejersker skal arbejde om natten, så vi må gøre alt hvad vi kan for at forebygge, at de bliver syge af det. Derfor har vi også fortsat behov for, at der forskes i, hvordan arbejdstiden kan tilrettelægges, så risikoen for kræft minimeres mest muligt", siger arbejdsmiljøkonsulent i FTF, Signe Kofoed.

FTF mener også, at Arbejdstilsynet på baggrund af eksperternes anbefaling bør skrive ind i deres anbefalinger, at kvinder på +50 år med natarbejde får en mammografiscreening som en del af den gratis helbredskontrol for ansatte med natarbejde. Denne helbredskontrol tilbydes, inden man starter på jobbet, og tilbydes derefter regelmæssigt.

FTF/Mette Løvgren 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.