Kampen mod overvægt: Brug de ernæringsfaglige

Velfærd

24/10/2017 10:15

Folkesundhed: Jeg er enig. Ingen vælger at veje 140 kilo. Så inden overvægten når så vidt, skal der være hjælp at hente hos en ernæringsprofessionel i samarbejde med andre kvalificerede fagpersoner.

Hver tiende i verden er overvægtig. Og herhjemme vejer hver anden voksen for meget. Også blandt børnene stiger vægten. I dag regner man med, at hvert femte barn vejer for meget. Der er noget helt galt. Og der er brug for kreative ideer til, hvordan udfordringen tackles.

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Jeg ved, at vægt langtfra alene handler om mad. Men om arv og genetik, bevægelse, livsbetingelser og ressourcer i det hele taget. Det er ingen hemmelighed, at overvægt har social slagside – eksempelvis forekommer overvægt langt hyppigere hos børn af kortuddannede.

Læs også: Eksperter efterlyser bedre muligheder for hjælp til svært overvægtige

Men i sidste ende handler vægt og overvægt også helt konkret om mad. Og vi må bare konstatere, at der bliver gjort alt for lidt for at udnytte fagkompetencerne til at dæmme op for ringe madvaner og de sundhedsmæssige konsekvenser, der er forbundet med en usund livsstil og overvægt.

Det gælder, når overvægten har taget overhånd, og der alene er en fedmeoperation tilbage. Det gælder også inden, det går så galt, nemlig når man har erkendt, at vægten er ude af kontrol og har et ønske om hjælp til et vægttab og et ændret spisemønster.

Her skal der være hjælp at hente hos ernæringsprofessionelle f.eks. i det kommunale sundhedscenter. Eller et tilskud til vejledning hos en privatpraktiserende diætist. I dag får du kun hjælp, hvis du har penge og ressourcer til at bede om den. 

Læs også: Klinisk diætist Merete Espensen vejleder overvægtige før og efter en fedmeoperation. 

Men der skal også være hjælp længe inden, der overhovedet er et behov for hjælp.

Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Læs mere om Kost & Ernæringsforbundet her.

Læs mere om at blive redaktør for eget indhold her.

Vi ved, at mad i skoler og daginstitutioner, hvor dygtige medlemmer bidrager til at lære børn og unge om værdien af fælles måltider, færdigheder i madhåndværket, råvarekendskab og smag, har en positiv effekt. Det giver børnene gode spisevaner og en bevidsthed om betydningen af det fælles måltid, som vil følge dem, også når de bliver voksne. Og noget tyder på, at det kan være en afgørende barriere for at udvikle overvægt.

Så, kære politikere i regioner og kommuner, lad det derfor ikke blive ved øget adgang til fedmeoperationer. Lad os sætte de ernæringsprofessionelle kompetencer i spil, så de kan bidrage til en lettere barndom og øget folkesundhed.

Indlægget har været bragt i Kost, Ernæring & Sundhed 9/2017

Mest Læste

Annonce