Nye udspil om hjertesygdom: Tid til at handle på overvægt

Velfærd

14/2/18 10:50

Hvert år diagnosticeres ca. 55.000 danskere med en hjertekarsygdom og hver fjerde dør af det - med rygning og overvægt som største risikofaktorer. Ingen overvægtige børn og unge i 2030 kunne derfor være en ambitiøs plan, mener Ghita Parry.

Åreforsnævring i hjertet, iskæmisk hjertesygdom, er den enkeltsygdom som flest danskere dør af. Kan vi helt undgå overvægt blandt danskere, kan hvert femte (19,3%) tilfælde undgås. Hjerteforeningen har tre indsatsområder for at dæmme op for udviklingen: Rygning, akut beredskab og bedre rehabilitering.  

- Det er en kæmpe hjælp, at borgerne får tilbudt rehabilitering, bl.a. i form af kostvejledning, for at opnå et vægttab – og gerne et, der varer resten af livet. Men skal vi virkelige sætte ind overfor overvægt, kræver det også strukturelle forebyggelsestiltag, så vi potentielt helt kan undgå sygdommen i stedet for at skulle helbrede den, siger formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry.

Tidlig indsats for børn og unge

Forskningen viser, at grundpillerne til sunde madvalg ligger i før-skole-alderen. Derfor mener Ghita Parry, at det er vigtigt, at få politikerne på banen og iværksætte strukturelle tiltag, der gavner fremtidens generationer. Som eksempler på tiltag nævner hun obligatoriske madordninger for børn i daginstitutioner, skolemadsordninger og adgang til kommunal kostvejledning, for de børn og deres familier, der har brug for en faglig støtte til at opnå varige vægttab.

Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Læs mere om Kost & Ernæringsforbundet her.

Læs mere om at blive redaktør for eget indhold her.

- Vi ved at overvægt er 76 % hyppigere blandt børn af forældre med kort uddannelse end blandt børn af højtuddannede. Samtidig ved vi, at 70% overvægtige unge også vil være overvægtige som voksne.

- Hvis vi skal ændre på de tal, er der brug for andet end oplysningskampagner, som erfaringsmæssigt kun virker på de i forvejen ressourcestærke borgere, siger Ghita Parry.

Kost & Ernæringsforbundets medlemmer har de kost-, ernærings- og sundhedsfaglige kompetencer, der skal til for at rykke på den strukturelle forebyggelsesdagsorden.

- Men det kræver ambitiøse politikerne, som indser, at det er en bedre investering at forebygge end at helbrede, når skaden allerede er sket. Det kræver en tidlige indsats og et langt og sejt træk, hvis man skal høste sundhedsøkonomiske gevinster, for fremtidens generation. En ambitiøs plan kunne fx være, at ingen børn og unge er overvægtige i 2030 - parallelt med Hjerteforeningens ønske om, at de skal være røgfri, siger Ghita Parry.

Nye anbefalinger fra sundhedsstyrelsen

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Sundhedsstyrelsen er også udkommet med nyt på hjerteområdet - nemlig de nye anbefalinger for behandlingsforløb for hjertepatienter.

- Der er ingen tvivl om, at vores medlemmer også her kan bidrag positivt med at understøtte de gode hensigter. Både under behandlingen og i rehabiliteringen, i tæt samspil med lægerne, og som understøttelse af træningen, siger Ghita Parry.

Kilder:
Matthiessen et al 2014, trends in overweight and obesity in Danish children and adolescents: 2000-2008 – exploring changes according to parental education. Scand J Pub Health 42:385-392, 2014.

Opsporing af overvægt og tidlig indsats. SST 2014.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce