At man er modstandsdygtig. Og det er da også vigtigt, især hvis man tænker på det modsatte. Det er trods alt de færreste job, hvor det vil være en fordel, at man er sart og skrøbelig. Men selv om man opfatter sig som en robust person, så kan kravene jo godt være for store.
Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige
Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.
Tag f.eks. Dorthe, som i bladet fortæller om sit tidligere job. At Dorthe endte med at forlade jobbet, viser faktisk – i mine øjne – netop Dorthes robusthed, hendes evne til at handle. For robusthed handler også om at turde sige fra, når vilkårene ikke er ok.
Du kender det hjemmefra – vi spiser efter de 10 kostråd, dyrker dagligt motion, sørger for at få sovet ordentligt, og vi lader os måske tilmed vaccinere mod influenza. Alt sammen handlinger, der skal give os modstandskraft og hjælpe os til at forebygge eller overvinde belastninger og modgang. Gøre os robuste.
Men at være robust må aldrig være et dække over, at medarbejdere eller ledere skal finde sig i hvad som helst. Hvor man som ansat bare skal bruges og smides væk, hvis man ikke kan tåle mosten.
Der har vi som fagforening en særlig opgave. For vi skal konstant og hele tiden kæmpe for gode vilkår på arbejdspladsen. At det ikke er kravene til den enkeltes robusthed, der stiger hele tiden. I stedet for skal vi have indflydelse på eget arbejde og arbejdsbetingelser, opleve meningen med arbejdsopgaverne, blive mødt med tydelige og klare forventninger og rollefordelinger, og ikke mindst støtte fra ledelse og kollegaer, når vi møder de bump, liv og arbejdsliv giver.
Lad os sammen slå et slag for flere og mere robuste arbejdspladser og organisationer. Steder, hvor ledelsen og tillidsrepræsentanten lever den danske model ud i et godt og tæt samarbejde. Hvor ledelsen og medarbejderne sammen udvikler arbejdspladsen, så den hele tiden bliver bedre. Hvor efterspørgslen efter robuste medarbejdere ikke misbruges til at byde ansatte dårlige vilkår, men til at stræbe efter en arbejdsplads, der er rummelig og udviklende. Hvor alle ansatte samlet og hver især har muligheder for at yde deres bedste. Det kommer os alle til gode på den lange bane.
Indlægget har været bragt i Kost, Ernæring & Sundhed 01/2017