En personlig sejr

Uddannelse

27/6/18 7:08

KVUC

#storyofkvuc: ”Jeg havde aldrig drømt om, at jeg kunne finde en uddannelse med plads til at gå i skole i mit tempo og på en måde, der passer til mig”. Efter et afbrudt gymnasieforløb vil Frida som ny HF’er nu læse til sygeplejerske i Grønland.

Frida Voigt de Klauman er trods sine kun 21 år allerede godt på vej ud i verden. Kun en lille uge efter hun fik sit eksamensbevis på KVUC, skal hun til søs som frivillig på en tremastet norsk skonnert de næste to måneder. Og når sommeren er slut, begynder hun på sygeplejerskeuddannelsen i Grønland - et land hun altid har været fascineret af.

#storyofkvuc - se seks videofilm med personlige beretninger fra unge og voksne der er kommet videre

”Jeg ved ikke helt, hvor min interesse for Grønland stammer fra, men den har faktisk næsten altid været der. Vi havde en temauge i 3. klasse om Grønland, hvor vi byggede hundeslæder. Senere i folkeskolen var eskimologi en af de karriereveje, jeg forestillede mig, og jeg var også helt vild med Nissebanden,” fortæller Frida Voigt de Klauman. 

Som 12-årig besøgte hun Grønland på en ferie med sin far, en tur som kun gjorde hende endnu mere bidt af landet, naturen og grønlænderne.

”Efter et halvt år i gymnasiet måtte jeg stoppe”

Frida Voigt de Klauman er født og vokset i Frederikssund, hvor hun som så mange andre begyndte i gymnasiet efter 9. klasse. Et forløb hun dog måtte afbryde blandt andet på grund af en depression.

#storyofkvuc - læs flere personlige beretninger om unge og voksne, der er kommet videre

”Der skete mange ting i mit liv på det tidspunkt. Udover depressionen blev mine forældre også skilt, så efter et halvt år på gymnasiet måtte jeg stoppe. For at prøve noget andet tog jeg på et højskoleophold i Egå ved Aarhus og derefter tilbage til Frederikssund, hvor jeg begyndte på AFUK – Akademiet For Utæmmet Kreativitet.”

AFUK er en produktionsskole på Enghavevej i København, hvor Frida Voight de Kaluman gik et års tid. Som en del af forløbet var hun de sidste to måneder på et praktikophold i Grønland. Et ophold der også blev brugt til at tænke over fremtiden.

”På KVUC har jeg kunnet gøre tingene i min egen rækkefølge”

”Inden jeg tog til Grønland, ringede jeg til KVUC for at høre, hvordan de kunne hjælpe mig videre med en uddannelse. Det, som tiltalte mig ved KVUC, var muligheden for at kunne tage HF enkeltfag og på den måde kaste sig over fagene sådan lidt ad gangen. Og så selvfølgelig beliggenheden i København – kun en S-togstur fra min bopæl.”

Udfordringen for Frida Voigt de Klauman var, at hun gerne ville i gang med en uddannelse, men havde svært ved at overskue et nyt gymnasieforløb med tre år i samme klasse. En udfordring som blev taget alvorligt og hørt med det samme hos KVUC.

”De var simpelthen så søde at snakke med, så hjemme igen fra Grønland var det blot med at komme i gang med at lære noget. Og på KVUC har jeg kunnet gøre det i min egen rækkefølge. Det passer for eksempel rigtig godt til mig at kunne fokusere på et fag ad gangen og så kunne sætte hak ved det. Samtidig har det været en meget positiv oplevelse at møde så mange nye mennesker, hver gang jeg er begyndt på et nyt fag. Altså en lidt mere uforpligtende måde at møde andre på en gymnasiet, hvor du skal fungere socialt sammen i længere tid.”

”Jeg har været omgivet af kompetente undervisere, som har taget hånd om mig”

Frida Voigt de Klauman har faktisk været så glad for sit forløb, at hun har skrevet et takkebrev til rektor på KVUC.

”Jeg havde aldrig drømt om, at jeg kunne finde en uddannelse med plads til at gå i skole i mit tempo og på en måde, der passer til mig. Jeg har derudover uanset fag hele tiden været omgivet af kompetente undervisere, som både fagligt og menneskeligt har taget hånd om mig, så det er gået rigtig godt for mig – også i perioder, hvor jeg ikke har været så stabil. KVUC har på mange måder været mit holdepunkt de sidste par år. Alt det havde jeg bare brug for at sige tak for”.

For Frida Voigt de Klauman er det en personlig sejr at have gennemført sin uddannelse. Nogle af de ting hun tager med fra KVUC er, at hun føler sig meget mere selvstændig og robust, og at hun har lært en masse både fagligt, om verden og om sig selv.

”Jeg skal leve min drøm om Grønland ud”

Når de to måneder på den norske skonnert er forbi, går turen da heller ikke tilbage til Danmark, men til Grønland hvor Frida Voigt de Klauman er blevet optaget på sygeplejerskeuddannelsen. På den måde bindes en fin sløjfe mellem barndomsdrømme og fremtidsplaner.

”Ja, jeg skal leve min drøm om Grønland ud nu. Ved at uddanne mig i Grønland slår jeg to fluer med et smæk. Jeg får en rigtig god uddannelse, som kan bruges til både at hjælpe mennesker og mødes med mennesker. Og så kommer jeg tæt på grønlændere, som altså bare har et eller andet”

Men drømmene og fremtidsplanerne stopper ikke der. Efter Grønland ser Frida Voigt de Klauman også Canada, New Zealand og Australien som mulige steder at arbejde som sygeplejerske.

Vil du vide mere om arbejdet med #storyofkvuc, så kontakt kommunikationschef Søren Jensen, [email protected], tlf. 30104197

Annonce