OVERBLIK: Her er kommunalvalgets brændpunkter

Ritzau udpeger her 20 kommuner, hvor kommunalvalget 21. november vil blive fulgt med ekstra opmærksomhed.

1. FREDERIKSBERG
Fundamentet i den konservative højborg synes ikke længere helt så stærkt. De Radikale har vendt borgmesterpartiet ryggen og er nu på rød bloks side. Konservative har haft magten siden 1909, men er dalet fra 45 til 35 procent af stemmerne over de seneste valg. En ny tilbagegang kan blive dyr for borgmester Jørgen Glenthøj (K). 
 
2. HILLERØD
Efter 16 års socialdemokratisk styre blev Dorte Meldgaard (K) i 2014 borgmester med blot 485 personlige stemmer og tre mandater, som tilmed er reduceret til to. Så en overraskelse vil bestå i, at den 41-årige borgmester bevarer posten. Mest taler nok for, at Kirsten Jensen (S) får et comeback, eller at Klaus Markussen (V) bliver næste borgmester. 

Følg KV17 og RV17 på temasiderne

Vi samler alle væsentlige historier om Kommunalvalget 2017 og Regionsrådsvalget 2017 på disse temasider: KV17 / RV17

3. HVIDOVRE

Socialdemokratiet med borgmester Helle Adelborg og Dansk Folkeparti med viceborgmester og folketingsmedlem Mikkel Dencker kører parløb og er i valgforbund. Dencker nævnes som en mulig borgmester, men har sagt, at han igen vil støtte Adelborg, hvis DF ikke selv bliver størst. Og i dag er Socialdemokratiet dobbelt så stort som DF.
 
4. KØBENHAVN
Socialdemokratiet har haft overborgmesterposten, siden den blev skabt i 1938. Senest stemte 157.743 københavnere på S, SF eller Enhedslisten, mens DF, LA, K og V fik 76.315 stemmer, så en trussel mod overborgmester Frank Jensen ventes snarere at komme fra venstrefløjspartierne og Alternativet. Men såvel SF som Enhedslisten og Venstre møder med nye og for den brede offentlighed ukendte spidskandidater. De Radikale, som har fået meget opmærksomhed under valgkampen, peger på Frank Jensen som overborgmester.
 
5. GULDBORGSUND
Viceborgmester og folketingsmedlem René Christensen (DF) har erklæret, at han sætter alt ind på at sikre sig borgmesterposten. Det kan måske give bagslag, for siden har Socialdemokratiet, som ellers stod bag budgettet sammen med DF og V udenom borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten, afvist, at man vil lægge mandater til René Christensens borgmesterambitioner. Og Socialdemokratiet er byrådets største parti. 
 
6. HOLBÆK
Økonomien hænger i laser, og byrådet er splittet på kryds og tværs over anlægget af Holbæk Sportsby, skrev den lokale avis Nordvestnyt for nylig. Og i september udråbte Berlingske kommunen til landets fattigste. Ikke det bedste afsæt for borgmester Søren Kjærsgaard (V). Tidligere S-profiler har dannet Lokallisten for hele Holbæk Kommune, som sammen med De Radikale og DF, der begge står stærkt, kan få en nøglerolle.
 
7. KØGE
Frem til 2013 var det en socialdemokratisk bastion, men en aftale med Venstre og to DF-afhoppere sikrede De Konservatives Flemming Christensen borgmesterposten. Han er med sine 73 år landets ældste borgmester og vil gerne fortsætte. Venstre med 1. viceborgmester Mette Jorsø er størst i byrådet, men tidligere borgmester Marie Stærke (S) lurer også på at komme tilbage til borgmesterkontoret.
 
8. LEJRE
SF's allerstærkeste kort og eneste borgmesterpost i 2013. Den populære Mette Touborg (SF) trak hele ni mandater, men hun forlod posten i 2016 til fordel for et direktørjob i Københavns Kommune, og ny borgmester blev socialdemokraten Carsten Rasmussen. Nu skal Mikael Ralf Larsen (SF) forsøge at gøre Mette Touborg kunststykket efter, men alt virker åbent.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

9. SLAGELSE

Det samme gælder her, hvor politikerne har anklaget hinanden for magtmisbrug, og både medarbejdere og politikere er blevet politianmeldt. I den atmosfære skal borgmester Stén Knuth (V) forsøge at holde fast, men tvillingebrødrene Troels og Villum Christensen fra Liberal Alliance, der lagde de afgørende mandater til i 2013, giver nu Knuth en kold skulder efter et opgør om et kuldsejlet brintbusprojekt. Det kan åbne for John Dyrby Paulsen (S), tidligere folketingsmedlem og forsvarsordfører.
 
10. STEVNS
Har landets anden lokalliste-borgmester i Mogens Haugaard Nielsen, der begyndte valgperioden i Venstre, men forlod partiet og nu opstiller for borgerligt-liberale Nyt Stevns. Valgperioden beskrives som den mest urolige i mands minde. Der har været strid om fredning af Stevns Klint, og budgettet blev vedtaget uden støtte fra borgmesteren.
 
11. ASSENS
Viceborgmester Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), bror til partiformand Kristian Thulesen Dahl, kan måske rykke op, hvis partiet igen får et godt valg. Borgmester Søren Steen Andersen (V) fik et flertal imod sig i budgetforhandlingerne og erkender, at alt står åbent. Charlotte Vincent Petersen, der har arbejdet i fagbevægelsen i 28 år, er Socialdemokratiets bud på den næste borgmester.
 
12. ESBJERG
Efter 24 år som borgmester i landets femtestørste kommune er det slut for Venstres Johnny Søtrup, der har overladt ledelsen af partiet til 1. viceborgmester Jesper Frost Rasmussen. Socialdemokratiet med John Snedker øjner mulighed for et magtskifte og indgår i et stort valgforbund med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet, men Venstre er byrådets klart største parti.
 
13. ODENSE
De borgerlige med Venstre-rådmand Jane Jegind i spidsen slår på, at kun 1586 stemmer skilte de to blokke for fire år siden, så der er en mulighed for at fravriste Socialdemokratiet borgmesterposten. 40-årige Peter Rahbæk Juel (S) overtog 1. januar i år efter Anker Boye, og han har formået at gøre sig meget synlig i debatten om bandekriminalitet. En meningsmåling i Fyens Stiftstidende giver klart flertal til rød blok.
 
14. VEJLE
Sagen om den skandaleramte Vejle Havn har fyldt meget, siden det kom frem, at den tidligere havneledelse havde brugt betydelige midler på rejser og indkøb af privat karakter. Venstres borgmester, Arne Sigtenbjerggaard, stoppede 1. marts og gav posten videre til den 49-årige landmand og tidligere folketingsmedlem Jens Ejner Christensen. Han skal op imod 1. viceborgmester Søren Peschardt (S). DF kan få en hovedrolle. 
 
15. RANDERS
Ifølge lokale meningsmålinger får borgmester Claus Omann Jensen (V) en valglussing, og alliancen med DF mister sit flertal. Valgperioden har været turbulent. Konservative og to lokallister har sagsøgt kommunen for ulovlig omkonstituering i 2015, da de fik frataget deres formandsposter. Socialdemokratiet har ny spidskandidat i tidligere folketingsmedlem Torben Hansen. 
 
16. VIBORG
Tidligere håndboldlandstræner Ulrik Wilbek er Venstres bud på borgmesterposten, og det borgerlige flertal er solidt. Torsten Nielsen (K) overtog borgmesterposten i 2014, da Søren Pape Poulsen blev ny K-leder, og han håber på fornyet mandat. Europaparlamentarikeren Jens Rohde (R) genopstiller ikke, men hans kone, Katrine Fusager Rohde, er nummer to hos R. Lone Langballe, gift med folketingsmedlem Christian Langballe, er DF's spidskandidat. 
 
17. AARHUS
Jakob Jensen (S) var byens første folkevalgte borgmester i 1919. Alle har været socialdemokrater bortset fra Louise Gade (V), der vandt over Flemming Knudsen i 2001. Siden har alt været ved det gamle. Nu hedder borgmesteren også Jacob med efternavnet Bundsgaard (S), og han fik 39.237 personlige stemmer i 2013, næsten 11.000 flere end Københavns overborgmester. Bundsgaard står igen stærkt i valgforbund med SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet.

18. REBILD

Leon Sebbelin er De Radikales eneste borgmester i et af landets mest brogede byråd med ti forskellige grupperinger. Seks af 25 byrådsmedlemmer har skiftet side, og ingen gruppe råder over flere end fire mandater. Ændrer valgresultatet ikke på det, er der udsigt til langvarige forhandlinger.
 
19. THISTED
Borgmester Lene Kjelgaard Jensen tabte for et år siden en afstemning om spidskandidaturet i Venstre til Niels Jørgen Pedersen, der er tidligere formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Siden er Kjelgaard flyttet til De Konservative, hvor hun er en af tre borgmesterkandidater. Socialdemokratiets spidskandidat, Ulla Vestergaard, fik flere personlige stemmer end borgmesteren i 2013.
 
20. AALBORG
Danmarks fjerdestørste by har også tradition for socialdemokratiske borgmestre, helt tilbage til 1925, og modsat storebror Aarhus er det en ubrudt linje. Nu 44-årige Thomas Kastrup-Larsen (S) debuterede i 2013 med 16.671 stemmer, dobbelt så mange som den tidligere borgmester Henning G. Jensen. Fem borgerlige partier har indgået valgforbund i et forsøg på at hive borgmesterposten fra Kastrup-Larsen. 
 
Kilder: Lokale og landsdækkende medier samt Ritzau.
/ritzau/
 
Emneord: Frederiksberg Kommune, Hillerød Kommune, Hvidovre Kommune, Københavns Kommune, Guldborgsund Kommune, Holbæk Kommune, Køge Kommune, Lejre Kommune, Assens Kommune, Slagelse Kommune, Stevns Kommune, Esbjerg Kommune, Odense Kommune, Vejle Kommune, Randers Kommune, Viborg Kommune, Aarhus Kommune, Rebild Kommune, Thisted Kommune, Aalborg Komnune, KV17, Kommunalvalg, KV-tema
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 21.11.17 Søren Nellemann
    Fejl i kortet

    I har taget fejl af Vejle og Horsens da I satte farver på kortet.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også