Foto: Shutterstock

Pas på fugleinfluenza og på dine høns

På blot fire måneder har Fødevarestyrelsen aflivet mere end 100.000 høns, ænder og kalkuner på grund af fugleinfluenza. Nu minder Fødevarestyrelsen hobbyhønseavlerne om, at loven kræver, at alle høns går bag hegn og bliver fodret under tag.

De seneste fire måneder er 13 danske fjerkræbesætninger blevet ramt af fugleinfluenza og derfor aflivet af myndighederne. Alene i forrige uge rykkede Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen ud og aflivede omkring 65.000 kalkuner på to midtsjællandske farme. Fredag måtte knap 20 høns og ænder hos en privat hobbyavler lade livet. Og faktisk er knap halvdelen af de ramte besætninger små hobbyhold.

Det får nu Fødevarestyrelsen til at minde hobbyhønseavlerne om, at også hobbyhøns kan rammes af fugleinfluenza og at de derfor skal holde deres høns, ænder og andet fjerkræ hegnet ind og allerhelst under tag. På den måde kan de være med til at begrænse risikoen for at fugleinfluenza spreder sig – også til deres høns. For uanset om det er en stor besætning med mange tusinde dyr eller bare fem høns i baghaven, som får fugleinfluenza, afliver myndighederne dyrene, hvis prøver fra Statens Seruminstitut viser, at sygdommen er slået ned blandt fuglene.

3 råd som skal mindske risikoen for fugleinfluenza. Foto: Fødevarestyrelsen

’De mange aflivninger er både ulykkelige for ejerne og dyre for samfundet, der skal rykke ud med det helt store ’set up’, når især større besætninger skal aflives’, forklarer souschef i Fødevarestyrelsen, Tim Petersen. Han understreger, at aflivningerne sker både for at skåne dyrene for de alvorlige lidelser, de bliver påført af den dødelige sygdom, og for at bidrage til at smitten ikke spreder sig til hverken tamfugle i fangenskab eller de fugle, der lever vildt i naturen – gæs, ænder og svaner f.eks.

’Samtidig vil jeg gerne minde om, at Danmark taber eksportindtægter for millioner, fordi flere lande uden for EU øjeblikkeligt sætter grænsebommen ned for deres import af både æg, fjerkrækød og levende fugle fra Danmark. Derfor er det utrolig vigtigt, at alle der har fjerkræ, følger myndighedernes anvisninger og holder deres høns bag hegn og fodrer dem under tag’, forklarer Tim Petersen.

Sådan er reglerne:

Alle høns skal gå bag hegn – uanset hvor mange du har. Er din indhegning større end 40 m2. skal den også være overdækket med enten tag, hønsenet eller mågetråd.

Dine høns må ikke fodres i det fri. Fodring skal ske under tag, så vilde fugle ikke kan komme til foderet.

Det er en god ide at skifte fodtøj, inden du går ind til dine høns. Så undgår du at slæbe fugleinfluenza med ind til dine dyr.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne