Chefanalytiker Maxim Manturov, der er chefanalytiker i Freedom Finance Europe. PR-foto.
Chefanalytiker Maxim Manturov, der er chefanalytiker i Freedom Finance Europe. PR-foto.

Rente-roulette: Undervurderes risikoen for en boligkrise?

Penge og økonomi

12/03/2024 14:55

Redaktionen

De permanent høje renter øger risikoen for en boligkrise. Det scenarie blev glemt igen, fordi den danske økonomi overraskede positivt i 2023. Men aktiviteten på boligmarkedet er halveret efter nytår, og i udlandet ulmer problemer. Det skriver Maxim Manturov, der er chefanalytiker i Freedom Finance Europe, som står bag handelsplatformen Freedom24.

Du får nok ikke en ejendomsmægler til at indrømme det, men boligmarkedet i både EU, USA og Kina er presset.

Foreløbigt er der ikke sket et alvorligt knæk, men opstår det, kan det sprede sig hurtigt.

Realkreditrenterne er ikke faldet, som både boligkøbere og -sælgere har sukket efter. Den danske økonomi ser bedre ud end ventet, og den amerikanske er bomstærk. Det er et paradoksalt problem, da vi risikerer, at inflationen vender tilbage, så centralbankerne ikke tør sænke renten. 

Det gør mig og Freedom24’s analytikere bekymrede for en potentiel boligkrise i Europa

Uoverkommelige udgifter

De høje renter gør det så dyrt at låne penge, at de månedlige udgifter for boligejere kan blive uoverkommelige, og det reducerer antal potentielle købere.

Finans Danmark udgav i februar tal, der viser et voldsomt fald i bankernes lånetilbud til potentielle boligkøbere på 45 procent, og 10 procent i forhold til samme periode i 2023. Skatterabatten for boliger købt før 2024, satte kunstigt gang i boligmarkedet, og nu kan nedgangen bide sig fast.

Med færre købere tvinges sælgere til at sænke priserne, og det udløser en nedadgående spiral på boligmarkedet.

Boligejere med F3- og F5-lån skal betale væsentligt mere, når deres lån tilpasses. Det fører til, at nogle bliver tvunget til at sælge med tab.

Andre økonomier spøger

Selvom Danmarks boligmarked ser relativt sundt ud, kan et knæk i andre økonomier smitte af. I Kina sænker de allerede realkreditrenterne for at hjælpe en nødlidende ejendomssektor.

Selv om risikoen for en boligkrise er lille, bør du kigge grundigt på dit boliglån og overveje, hvad du kan holde til økonomisk, hvis du køber nyt eller omlægger lånet.

Når de fleste forventer at det går godt, er risikoen for overophedning og inflation desværre stadig til stede.

Hvad nu hvis eksperterne tager fejl? Er din økonomi rustet til ny inflation, og at renten er høj lang tid endnu, eller endnu værre: stiger?

Mest Læste

Annonce