Pensionskæmper skyder milliarder i provinsen

København og Aarhus bliver nu erstattet af byer som Horsens, Aalborg og Silkeborg i pensionskassernes investeringsplaner.

Efter en årrække, hvor landets pensionsselskaber har placeret stort set samtlige ejendomsinvesteringer i hovedstaden og Aarhus, har flere af de store pengekasser fået smag for provinsen. Det skriver Finans.

Alene PFA, AP Pension, Pensam, PKA og Industriens Pension står tilsammen klar med flere milliarder kroner til boligprojekter i byer som Horsens, Silkeborg, Aalborg, Odense og Hillerød.

»Når vi ser på muligheden for at skabe et fornuftigt afkast på boliginvesteringer, er mange provinsbyer i dag mere attraktive end København og Aarhus, hvor vi mener, at priserne er kommet ret højt op,« siger PFA’s ejendomsdirektør, Michael Bruhn til Finans.

Inden for det seneste år har pensionsselskaberne afsat mere end 5 mia. kr. til boligbyggeri i provinsen. Det viser Finans’ rundringning til en række store pensionskasser.

Interessen er kommet, i takt med at ejendomsmarkedet i København og Aarhus spidser til, fordi priserne stiger, udenlandske ejendomsinvestorer rykker ind, og afkastet på investeringerne falder. Samtidig er der vækst og vilje til forandring i flere af de større provinsbyer.

Det tiltrækker AP Pension, der står klar med boligprojekter for mere end 1,5 mia. kr. uden for København og Aarhus. I hjertet af Horsens har AP afsat 500 mio. kr. til at bygge en helt ny bydel med forretninger og boliger. Det vækker begejstring hos byens borgmester, Peter Sørensen (S):

»Vi oplever lige nu, at flere og flere er interesserede i at investere i vores by, og det giver os en masse muligheder, som vi ikke har haft tidligere, for at udvikle byen.«

På Syddansk Universitet er professor Morten Skak begejstret på provinsbyernes vegne. De private investorer kan være med til at gøre byerne mere attraktive, men han fastslår samtidig, at det ikke løser problemerne i Udkantsdanmark.

»Når de større provinsbyer får et større udbud af boliger, bliver prisstigningerne mindre, og det bliver mere attraktivt at flytte ind til provinsbyerne, hvor arbejdspladserne også typisk ligger. På den måde kan udviklingen i virkeligheden være med til at suge ekstra fra Udkantsdanmark,« siger Morten Skak.

Emneord: OPP, AP Pension, PKA, Pensionskasser, Horsens Kommune, Aarhus Kommune, Silkeborg Kommune, Odense Kommune, Hillerød Kommune, Boliginvesteringer, 150517, Offentligt privat samarbejde, OPS
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også