Shinzo Abe blev skudt under en tale d. 8. juli. Siden har alle spurgt, hvordan det kunne ske. Foto: Shutterstock
Shinzo Abe blev skudt under en tale d. 8. juli. Siden har alle spurgt, hvordan det kunne ske. Foto: Shutterstock

2,5 sekunder blev forskellen på liv og død for Abe

Politi

19/7/22 1:03

Jens Asbjørn Bøgen

Sikkerhedsvagterne kunne have reddet den tidligere premierministers liv, vurderer eksperter.

D. 8. juli blev Japans tidligere premierminister, Shinzo Abe, dræbt ved et skudattentat. Men det burde slet ikke være sket.

Ikke kun fordi det er en forfærdelig forbrydelse, men fordi Abes sikkerhedsvagter reagerede for langsomt.

Der blev nemlig affyret to skyd, og det første ramte ikke. Derefter gik der 2,5 sekunder, før det næste skud blev affyret. Det skud ramte den tidligere premierminister, der senere afgik ved døden som følge af skaderne.

Nu vurderer otte sikkerhedseksperter, at sikkerhedsvagterne svigtede ved ikke at få Abe i sikkerhed ved enten at skærme ham eller hive ham ned fra det podium, han stod på. For 2,5 sekunder burde være rigeligt til at reagere på noget så alvorligt som et skud.

Og faktisk er den langsomme reaktion fra sikkerhedsvagterne blot et af flere alvorlige huller i sikkerheden omkring den tidligere premierminister.

Det skriver Reuters, der udover at have talt med eksperterne også har talt med seks øjenvidner og set adskillige optagelser fra skudøjeblikket.

Gerningsmand var inden for syv meter

67-årige Shinzo Abe holdt sin tale på en trafikø midt på en offentlig vej.

Sikkerhedsvagterne fejlede blandt andet ved at lade Abes ryg fuldstændig fri, og ikke mindst begik de en fejl, da gerningsmanden bar sig ad med at komme inden for syv meters afstand af den tidligere premierminister - vel at bemærke uden at blive stoppet eller visiteret.

Her trak den 41-årige mand, der har tilstået attentatet, en hjemmelavet pistol, hvorefter han affyrede de to skud.

"De skulle have lagt mærke til, at han (gerningsmanden, red.) gik meget målrettet mod premierministerens, og så skulle de have trådt til," siger Kenneth Bombace, der er chef for Global Threat Solutions - et sikkerhedsselskab, der blandt andre stod for at beskytte Joe Biden, da han stadig "kun" var præsidentkandidat.

Gerningsmanden affyrede det første skud, da han var syv meter fra Abe. Det andet skud faldt 2,5 sekunder efter, og der var gerningsmanden nået yderligere to meter nærmere sit mål.

Den tidligere Navy Seal og CIA agent, John Soltys, bider mærke i, at Abes sikkerhedsvagter ikke ser ud til at have en solid beskyttelsesring om den tidligere premierminister. Soltys er nu vicedirektør i sikkerhedsfirmaet Prosegur.

"De havde ikke nogen form for overvågning i menneskemængden," siger han til Reuters.

De skæbnesvangre sekunder

Videooptagelser viser, at Shinzo Abe kigger over sin venstre skulder, da det første skud er blevet affyret. På samme tidspunkt forsøger to sikkerhedsvagter at nå ind mellem Abe og gerningsmanden, imens to andre sikkerhedsvagter har retning mod skytten.

Få øjeblikke senere lykkes det sikkerhedsvagterne af tackle gerningsmanden og arrestere ham, men det var forkert at gå efter gerningsmanden i stedet for at fokusere på at beskytte Abe. Sådan lyder vurderingen fra Mitsuru Fukuda, der er professor med speciale i krisehåndtering og terrorisme ved Nihon University i Japan.

Videooptagelser viser, at der var fire sikkerhedsvagter inden for hegnet til den platform, Shinzo Abe stod på. Men da gerningsmanden gik op bag Abe, var der ikke nogen af de fire sikkerhedsvagter, der reagerede, hvilket var en stor fejl.

Ifølge et medlem af det amerikanske sikkerhedsbureau for diplomater burde der have været en dedikeret mand på Abe i den forstand, at den dedikerede vagts eneste opgave skulle være at få Abe i sikkerhed ved den mindste mistanke.

"Vi ville have taget fat i hans bælte og krave, brugt os selv som skjold og få ham væk," siger medlemmet af sikkerhedsbureauet.

Så helt grundlæggende skete der mange små, men utilgivelige, fejl i sikkerhedshenseender. Og som en af eksperterne formulerer det til Reuters:

"Selv hvis de (Abes sikkerhedsvagter, red.) ikke lagde mærke til, at pistolen kom frem til at starte med, havde de et vindue på mere end to sekunder, inden det andet skud blev affyret. Hvis Abe havde været ordentligt beskyttet, kunne det her have været forhindret."

Annonce