Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mindst 150 motorvejstilkørsler blokeres mandag - bliver næsten umuligt at komme på arbejde

Politi

10/05/2023 07:14

Jens Asbjørn Bøgen

Vognmænd vil spærre tilkørslerne med deres lastbiler i protest.

Opd. D. 11. maj: Komiteen bag protesten har opløst sig selv og raser mod myndighederne, læs mere her.

Hvis du har muligheden, kan det være en god idé at arbejde hjemme eller tage toget, når du skal til og fra arbejde mandag d. 15. maj.

Vognmænd over hele landet vil nemlig bruge deres lastbiler til at blokere tilkørsler til motorvejen rundt om i det danske land.

Årsagen er, at vognmændene vil vise deres utilfredshed med en foreslået vejafgift, der vil gøre det markant dyrere for danske vognmænd at operere i Danmark fra 2025.

I april kørte en lang række lastbiler ind til Christiansborg for at markere utilfredsheden, men forslaget er altså stadig på tegnebrættet - og derfor varsler man nu den markante protest.

Det skriver TV 2.

150 lastbiler alene på Sjælland

På Sjælland vil vogmændene fokusere på at blokere motorvejstilkørsler i retning mod København. Det fortæller Christian Vestergaard, der er vognmand og talsmand for den sjællandske del af demonstrationen.

Han fortæller til TV 2, at der allerede mandag aften var mere end halvanden hundrede lastbiler, der aktivt vil ud og blokere tilkørslerne mandag, og at der stadig kommer flere til.

Og hvor længe vil tilkørslerne så være blokeret, hvis det når så vidt? Det er i sidste ende op til skatteminister, Jeppe Bruus (S), forklarer Christian Vestergaard.

For vognmændene har nemlig tænkt sig at blive holdene og blokere for tilkørslerne, indtil forslaget om den kilometererbaserede vejafgift er droppet, og der i stedet bliver indkaldt til reelle forhandlinger mellem vognmænd og politikere.

Og da mange af lastbilerne er udstyret med sovekabiner, kan det sagtens gå hen og blive flere dage med blokerede tilkørsler.

Er det lovligt?

Onsdag er Dansk Industri (DI) og Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik (ATL) ude med en besked på vegne af resten af interesseorganisationerne i branchen om, at de er imod at deltage i en blokadedemonstration.

De vil nemlig ikke støtte op om det, de kalder en ulovlig blokade.

Men faktisk er den planlagte demonstration ikke ulovlig. Vognmændene har været i kontakt med politiet og har fået at vide, at lastbilerne ikke må blokere hovedvejene, men der er altså ikke noget i vejen for at blokere selve tilkørslerne.

Desuden lover vognmændene, at de nok skal ophæve blokaden, hvis politiet ser anderledes på sagerne på dagen.

Folketingets Skatteudvalg tager i morgen imod DTL-Danske Vognmænd vedrørende forslaget om vejafgift.

Skulle det herefter vise sig, at man ikke vil gå videre med forslaget, siger begge vognmænd, at de vil aflyse demonstrationen.

Mest Læste

Annonce