Fire minkavlere har fået 150 millioner i erstatning, selvom de har bedraget myndighederne. Foto: Shutterstock
Fire minkavlere har fået 150 millioner i erstatning, selvom de har bedraget myndighederne. Foto: Shutterstock

Skjulte smittede mink - scorer 150 millioner skattekroner

Politi

27/06/2022 14:14

J. Bøgen

Fire minkavlere gjorde en stor indsats for at holde mulig coronasmitte blandt deres dyr skjult, men indtil videre har de fået næsten 150 millioner kroner i kompensation for aflivning

150 millioner delt i fire = lige omkring 37,5 millioner.

Helt så simpelt kan det ikke sættes op, men ikke desto mindre har fire tidligere minkavlere indtil videre fået udbetalt samlet næsten 150 millioner kroner i kompensation for, at bestandene skulle slås ned for at bekæmpe corona.

Men der er lige en vigtig detalje: Alle fire minkavlere er nemlig blevet afsløret i at forsøge at skjule mulig coronasmitte på deres minkfarme.

Det skriver TV 2 på baggrund af tal fra Fødevarestyrelsen samt dokumentaren "Minkfarmens skjulte smitte".

I dokumentaren bliver tre minkavlere afsløret i forsøget, imens DR tidligere har skrevet om en fjerde avlers forsøg.

Endnu en vigtig detalje: Svindlen fandt sted, inden danskerne var blevet vaccineret, og imens smitten var ude af kontrol.

Minkavler har fået 93 millioner – benyttede sig af "kreativ metode"

De 150 millioner kroner er blandt andet uddelt som kompensation for de skind, som ikke kunne sælges på grund af risiko for coronasmitte. Dengang – i efteråret 2020 – fik avlerne langt flere penge i erstatning for skind fra mink, der var smittefri.

Det er værd at bemærke, at beløbene er foreløbige - alle fire avlere kan altså forvente at få yderligere erstatning i de kommende år.

Foreløbigt har Fødevarestyrelsen udbetalt svimlende 6,4 milliarder kroner i kompensation til minkavlerne for blandt andet minkskind, tempobonus og nedlukningserstatning. Beløbet er fordelt mellem cirka 1000 nu tidligere minkavlere.

En af de avlere, der har forsøgt at skjule mulig smitte på minkfarmen, var en af Danmarks største minkavlere, da erhvervet blev lukket ned i november 2020. Han er nu en af de avlere, der har fået flest skattekroner i erstatning, nemlig 93 millioner kroner.

Og det til trods for, at han allerede i efteråret 2020 i et interview indrømmede, at han brugte en kreativ metode, når han skulle sende coronaprøver af sine mink til myndighederne.

Metoden gik ud på at teste døde mink, som avlerne i forvejen vidste ikke var smittet med covid-19.

Det kunne Danmarks Radio fortælle i marts 2021, men interviewet blev altså lavet længe inden.

SSI: "Det er dybt uetisk"

Faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause har set TV 2s dokumentation, og hun er meget klar i mælet med sin reaktion:

"Det er dybt uetisk, fordi det ikke er en opfordring, vi er kommet med for at genere minkarbejderne. Der var et stort potentielt folkesundhedsproblem i den smitte, der skete på minkfarmene."

Også politisk er der kritiske røster fremme. Enhedslistens Peder Hvelplund siger, at han vil gå videre med sagen for at undersøge, om de svindlende avlere kan blive udelukket fra erstatning.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) ønsker ikke at stille op til interview, men henviser i en mail til TV 2 til de ansvarlige myndigheder.

Mest Læste

Annonce