6. januar-udvalget mener, der er beviser nok til at retsforfølge Donald Trump. Foto: Shutterstock
6. januar-udvalget mener, der er beviser nok til at retsforfølge Donald Trump. Foto: Shutterstock

Udvalg: Nok beviser til at retsforfølge Donald Trump for dødeligt stormløb

Politi

17/06/2022 11:54

J. Bøgen

Det amerikanske justitsministerium bør overveje at retsforfølge den tidligere præsident for stormløbet mod Kongressen d. 6. januar 2021. Det mener særligt udvalg, der undersøger omstændighederne omkring dagen.

Der er nok beviser for Donald Trumps ansvar i forbindelse med angrebet på den amerikanske Kongres sidste år til, at den tidligere præsident bør retsforfølges.

Det fortæller medlemmer af det såkaldte 6. januar-udvalg, som undersøger omstændighederne omkring det dødelige stormløb, til nyhedsbureauet AP.

Det åbner for, at den famøse ejendomsrigmand kan tiltales for ulovligt at have forsøgt at omstøde resultatet af præsidentvalget i 2020.

Demokraten Adam Schiff mener, at justitsministeriet må undersøge "enhver troværdig påstand om kriminel aktivitet fra Trumps side".

Skal finde ud af, hvad der skete den skæbnesvangre dag

Udvalget er nedsat for at komme til bunds i, hvad der skete d. 6. januar 2021, da hundredvis af Donald Trump-tilhængere trængte ind i kongresbygning i Washington D.C.

Helt præcist undersøger udvalget, hvordan Trumps falske påstande om, at der var blevet fusket med stemmerne ved præsidentvalget i 2020, spillede en rolle i at opildne masserne og sende dem i retning af kongresbygningen.

Mindst 138 politibetjente og et ukendt antal demontranter blev såret under angrebet. Derudover mistede omkring ti mennesker livet, fire som følge af selvmord efter den voldsomme dag.

Frigiver beviserne mod Trump

Natten til fredag fandt den tredje af seks offentlige høringer i udvalget sted, og i løbet af de tre første høringer er der kommet voldsomme og skræmmende detaljer frem om, hvad der foregik bag kulisserne - og hvor tæt demonstranterne kom på deres mål.

Under tilråbene "Hæng Mike Pence" (daværende vicepræsident under Trump, red.), forsøgte demonstranterne nemlig at få fingrene i den tidligere vicepræsident. Under høringen natten til fredag kom det frem, at der på et tidspunkt kun var 12 meter mellem demonstranterne og Mike Pence.

Man regner med, at Donald Trump vil stille op til præsidentvalget igen i 2024 - hvilket får flere til at advare om lignende scener som 6. januar 2021, da den tidligere præsident sandsynligvis ikke vil acceptere et eventuelt nederlag.

Mest Læste

Annonce