Karina Lorentzen er bestyrtet over at høre om sagen fra Hjørring Kommune. Foto: Steen Brogaard, ft.dk
Karina Lorentzen er bestyrtet over at høre om sagen fra Hjørring Kommune. Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Bom-sagen har nået Christiansborg: SF vil have svar fra ministeren

Politik

24/05/2022 08:03

J. Bøgen

Den hårdt prøvede familien Bom har nu fået landspolitikernes opmærksomhed. SF's retsordfører vil have ministeren til at svare på, om det virkelig kan være rigtigt, at tre piger kan blive tvunget til at skulle betale en formue til den kommune, der uretmæssigt fjernede dem.

Den bizarre Bom-sag, hvor tre piger skal betale mere end 150.000 kroner til den kommune, der uretmæssigt tvangsfjernede dem, har nået Christiansborg.

Denoffentlige.dk har taget kontakt til en række retsordførere for at få deres vurdering af, om det virkelig kan være rigtigt, at systemet skal være skruet sådan sammen, at man risikerer økonomisk ruin ved at trække et sagsanlæg mod det offentlige tilbage.

Da denoffentlige.dk forelægger sagen for Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF, kommer reaktionen prompte:

”Det var da en ualmindelig tragisk sag. Jeg vil prøve at bede ministeren om en kommentar til sagen, for det virker da grotesk, at pigerne skal betale for at trække en sag tilbage. Det er jo dem, der er ofrene i den pågældende sag.”

Spørgsmålet til ministeren er klar

Og faktisk har Karina Lorentzen allerede formuleret sit spørgsmål til justitsminister Mattias Tesfaye (S):

"Vil ministeren redegøre for, hvordan det sociale system, herunder Ankestyrelsen, skal reagere i sager, hvor børn er tvangsfjernet på grund af anklager om strafbare forhold, hvor sagen enten henlægges, eller forældre frikendes, herunder hvor hurtigt børnene skal flyttes hjem til deres forældre igen, når der viser sig ikke at være hold i anklagerne, og vil ministeren i den forbindelse redegøre for, hvorvidt familien eller børnene kan pålægges at betale sagsomkostningerne i sådanne sager?"

Denoffentlige.dk har også rakt ud til retsordførere fra Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse endnu.

Bom-sagen kort

Da Hjørring Kommune modtog en anonym anklage om, at familien Boms tre døtre blev solgt til prostitution, blev døtrene tvangsfjernet, imens politiet efterforskede sagen.

Politiet konstaterede hurtigt, at der ikke var hold i anklagerne, men alligevel skulle der gå to år, inden døtrene kom hjem til deres forældre.

Det fik familien til at anlægge en sag mod Hjørring Kommune på vegne af hver datter. Kravet lød på 100.000 kroner i godtgørelse for tort samt en undskyldning.

Men familien fik afslag på fri proces, og derfor var de nødt til at trække søgsmålene tilbage, fordi de ikke havde råd til at fortsætte.

Sidenhen blev de tre døtre, der nu er hhv. 18, 15 og 8 år, pålagt at skulle betale Hjørring Kommune 55.000 kroner hver for at dække sagsomkostninger.

Mest Læste

Annonce