Det europæiske forår er sprunget ud !

Politik

13/05/2017 07:00

Niels Jørgen Thøgersen

Glæden over populismens nedtur skal bruges til noget positivt - til at inddrage det tavse flertal over alt i Europa i en ny, pro-aktiv og målrettet kamp for et nyt Europa.

Der er meget god grund til at være glad i disse tider. Også når man - som jeg - er meget optaget af vigtigheden af, at vi europæere arbejder tæt sammen. 

Populismen og den farlige nationalisme har på det seneste fået fortjente drag over nakken.  Ikke bare af de ledere, der bekæmper den slags. Men af vælgerne. Først i Østrig. Så i Holland. Derefter i Storbritannien, hvor UKIP nærmest blev udraderet i lokalvalgene fornylig. Og nu senest ved præsidentvalget i Frankrig.

Det er altsammen positivt og godt.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Men vore kræfter skal ikke bare bruges til at glæde os. De skal bruges til at komme videre. Til at forholde sig til, hvordan Europa kommer videre. Hvordan Europa for alvor tager fat i alle de udfordringer, vi i fællesskab står overfor.

Vi skal have borgerne på banen. Ikke bare "the usual suspects". Men det store tavse flertal. Vi ved fra meningsmålingerne, at dette flertal findes. Vi ved endda, at det er blevet større i stort set alle lande, ikke mindst siden Brexit-afstemningen i juni sidste år.

Noget af denne mobilisering sker ved, at dynamiske ildsjæle tager fat. Se for eksempel initiativet PULSE OF EUROPE, hvor tusinder af mennesker mødes hver søndag kl. 14.00 i mange byer for at vise deres støtte til et stærkt og aktivt Europa. Seneste søndag mødte over 30.000 mennesker op i mere end 120 byer ud over hele Europa.  Man kan læse mere her:  www.pulseofeurope.eu 

Dette er bare ét af mange lovende initiativer. Der er mange flere. De vokser frem overalt som forårsblomster i skoven.

Og der skal stadig mere til. 

Man skal invitere folk til at være med til at diskutere og lave konkrete forslag til, hvordan vi kommer videre. Der er masser af ideer og visioner  blandt folk. De skal bare se, at det nytter noget at bruge tid på at præsentere dem. At der kommer noget ud af det. 

Det er udfordringen.

Og det er også udfordringen at komme i gang hurtigt. Europas udfordringer venter ikke. Det kan vi derfor heller ikke tillade os at gøre.

Det årlige Folkemøde på Bornholm (og lignende møder i andre nordiske lande) er et godt eksempel. Det har inspireret til planerne om et EUROPE's PEOPLE's FORUM. Og de planer er allerede kommet meget langt.

Se mere her:  www.europespeoplesforum.eu

Interesserede er meget velkommen til at kontakte mig:

[email protected] 

Mest Læste

Annonce