Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ender det med nyvalg? Løkke-kommentar vækker opsigt

Politik

05/06/2023 15:39

J. Bøgen

Mette Frederiksen nævnes igen og igen som kandidat til at blive generalsekretær i NATO.

Er Mette Frederiksen på vej til at blive den nye generalsekretær i NATO?

Selv har hun afvist, at det er en rolle, hun er interesseret i på nuværende tidspunkt, men det ændrer ikke på, at rygterne svirrer - og tager til.

Mandag morgen har en italiensk avis udnævnt hende som favorit til at overtage den ærefulde rolle, og i forbindelse med Mette Frederiksens besøg i Det Hvide Hus i USA i dag, er der også en forventning om, at statsministeren kommer til at diskutere rygterne med den amerikanske præsident, Joe Biden.

Men hvad vil der egentlig ske, hvis Mette Frederiksen faktisk siger ja tak til tjansen som generalsekretær i NATO? For det virker som en uoverkommelig opgave at skulle agere både generalsekretær og statsminister på samme tid.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) blev i dag bedt om at forholde sig til, hvad der vil ske med regeringen, hvis Mette Frederiksen ender med at blive generalsekretær, og det har for alvor sat gang i tankerne.

Lad vælgerne tale

Lars Løkke Rasmussen sagde godt nok til DR, at han forholder sig til, at Mette Frederiksen selv siger, hun ikke er i spil til posten som generalsekretær, men han havde alligevel en tanke om, hvad der skal ske, hvis det går anderledes.

I så fald skal regeringsprojektet "genbekræftes", som udenrigsministeren formulerede det.

Hvad der helt præcist lægger bag den formulering, må være op til den enkelte at tolke, men SF's formand, Pia Olsen Dyhr, var ikke sen til at komme med sit bud på, hvordan den eventuelle situation skal håndteres.

Kort efter Lars Løkkes kommentarer, røg Pia Olsen Dyhr nemlig til tasterne på Twitter med en klar opfordring:

"Kan se at @larsloekke mener, at hvis statsministeren bliver NATO generalsekretær, så skal regeringen genbekræftes … Den genbekræftelse mener jeg så, at vi skal overlade til vælgerne."

Artiklen fortsætter under opslaget.

Deja vú til Løkke som statsminister

Det er på ingen måde givet, at der vil blive udskrevet nyvalg, hvis statsministeren ender med at takke ja til at blive generalsekretær i NATO (forudsat hun overhovedet får tilbuddet, skal man lige huske).

Faktisk var det på præcis den måde, at Lars Løkke Rasmussen i sin tid endte med at blive statsminister i Danmark.

Daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, blev nemlig tilbudt posten som generalsekretær i NATO i februar 2009, og dagen efter trådte han tilbage, hvormed Lars Løkke Rasmussen blev udnævnt som statsminister.

Mest Læste

Annonce